2 rețete cu mânzat pe care trebuie musai să le încerci anul ăsta
- Maria Dima
- 22 august 2023, 14:31
Dacă te întrebi ce înseamnă mânzat, cel mai probabil știi despre ce este vorba, doar că te gândești la denumirea sub care acest aliment este cunoscut în popor, și anume carnea de vițel.
De ce este aceasta atât de căutată și de ce ar trebui să o consumi și tu? Pentru că, spre deosebire de carnea de vită, aceasta este mult mai fragedă și mai proaspătă. Nu știi cum se gătește? Majoritatea rețetelor pe care le pregăteși de obicei cu ajutorul cărnii de vită pot fi replicate și cu acest aliment.
Iată, totuși, 2 rețete cu mânzat pe care trebuie musai să le încerci anul ăsta:
1. Tocăniță cu usturoi, ceapă și mânzat.
Ai în minte gustul unei tocănițe sănătoase cu carne de vită? Ce-ar fi să înlocuiești vita cu carnea de vițel și să te bucuri de un gust ușor diferit și de o carne care oferă mai multe proprietăți, tocmai pentru că este mult mai fragedă și mai proaspătă?
Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente de bază, precum ceapă (2-3 o să fie de ajuns; dacă preferi un gust mai intens al cepei în mâncare, atunci poți adăuga încă una sau două în plus), o căpățână de usturoi, morcovi rași (unul mai mare sau doi mai mici), sare, piper, chimen și boia, toate după gust și, bineînțeles, carnea de vițel (cam jumătate de kilogram ar trebui să-ți ajungă). Dacă mai ai și niște verdeață prin casă, poți să o adaugi fără griji, la final, pentru o experiență gustativă mult mai intensă.
Cum pregătești tocănița ideală? Pui câteva linguri de ulei la încins, presari niște chimen și îl lași să se pătrundă. După care, adaugi carnea, pe care o secționezi în bucățele, ca să se gătească uniform. Apoi pui morcovii rași și ceapa mărunțită și mesteci, la foc mic. Bineînțeles, pentru ca bucățile de carne să fie înăbușite și să aibă gustul pe care ți-l dorești, va trebui să adaugi și câteva linguri de apă.
Aștepți o oră, timp în care amesteci din când în când în compoziție, pentru ca bucățile de carne să nu se prindă de recipientul în care gătești. La final, adaugi usturoiul și verdeața și le lași și pe acestea să se pătrundă. Înainte de asta, asigură-te totuși că ai adăugat piperul, sarea și boiaua dulce și abia apoi adaugă usturoiul și verdeața. Câteva frunze de pătrunjel vor completa cu succes rețeta ta.
Ca să servești preparatul ca la carte, poți prepara rapid și o mămăliguță.
2. Gyros cu carne de mânzat.
Oricui îi place un astfel de preparat, mai ales într-o zi în care nu știe ce să mănânce sau într-o zi în care trebuie să gătească ceva rapid, dar nu prea știe ce. Sigur ai trecut și tu printr-o astfel de situație.
Gândește-te doar ce înseamnă să prepari un astfel de fel de mâncare și să-ți iasă și mai gustos decât îl faci de obicei. Nu ai mai încercat preparatul până acum? Uite de ce trebuie să ții cont ca să obții cel mai bun gyros chiar la tine acasă:
Vei avea, în primul rând, nevoie de lipie. Ai putea să o pregătești tu, ca să fii sigur că obții ceva cât mai apropiat de originile grecești ale preparatului. Dacă nu ai, însă, timpul necesar, poți opta pentru lipia cumpărată din supermarket.
Pentru compoziție, vei avea nevoie de cartofi (prăjiți), carne de mânzat, condimente, precum boia dulce, sare, piper, oregano și pătrunjel, și la alegere, roșii, castraveți murați, tăiați feliuțe, salată de varză sau ardei.
Trebuie să tai carnea bucățele și să o amesteci cu mixul de condimente prezentat mai sus. Apoi, aceasta va trebui prăjită, iar când este gata, pentru a pune mixul în lipie, vei avea nevoie și de un sos care să „susțină” umplutura. În mod normal, un sos de tzatziki este cel care completează rețeta cu succes. Adaugi sosul și, în cele din urmă, ingredientele suplimentare, în funcție de preferințe.