Evenimentul Zilei > Actualitate > 17 persoane au ajuns la spital după ce au mâncat mistreţ
17 persoane  au ajuns la spital după ce au mâncat mistreţ

17 persoane au ajuns la spital după ce au mâncat mistreţ

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru, a anunţat astăzi că nu mai puţin de 17 persoane au ajuns la spital, suspecte de trichineloză, după ce au luat parte la o petrecere organizată la stână de pe masivul Rarău.

Petrecere a fost organizată de baciul acelei stâne, cu ocazia zilei de naştere a soţiei acestuia. S-au servit preparate şi pastramă din mistreţ, iar cheful a fost unul pe cinste.
După câteva zile, însă, majoritatea celor care au stat la masă la aniversarea cu pricina au ajuns la spital. Toţi acuzau  febră, dureri musculare şi tulburări digestive.
Nouă persoane au primit îngrijiri medicale şi continuă tratamentul la domiciliu, însă alte şapte persoane, patru adulţi şi trei copii, au fost internate în secţia de boli infecţioase a spitalului din Câmpulung Moldovenesc.
Al 17 suspect de trichineloză este chiar cel care a organizat petrecerea, Dumitru Mazăre, din localitatea suceveană Slătioara, acesta fiind internat la un spital din Bucureşti.
Şeful medicilor veterinari a declarat că baciul riscă o amendă de 40.000 de lei, pentru că a pus în consum carne de vânat neverificată sanitar veterinar.
Petrea Dulgheru explică şi ce e de făcut pentru a te feri de trichineloză: „Dacă nu au făcut examenul trichineloscopic la carne, oamenii trebuie să fiarbă foarte bine carnea şi preparatele din carne sau să o pună, cel puţin o săptămână, în congelator, unde temperatura să fie mult sub – 18 grade Celsius. Carnea, mai ales cea de vânat, trebuie procurată din unităţi autorizate sanitar veterinar”, este recomandarea făcută de şeful DSV.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News