Evenimentul Zilei > International > 1400 de irakieni, scăpați de la expulzare, de un judecător federal din Michigan
1400 de irakieni, scăpați de la expulzare, de un judecător federal din Michigan

1400 de irakieni, scăpați de la expulzare, de un judecător federal din Michigan

Un judecător federal american din statul Michigan a oprit, luni, expulzarea din SUA a 1.400 de cetățeni irakieni.

Judecătorul Mark Goldsmith a acordat o interdicţie preliminară privind deportarea,  solicitată de către  avocaţii Uniunii americane pentru libertăţi civile (ACLU), care susţin că imigranţii irakieni s-ar putea confrunta cu persecuţii dacă ar fi retrimişi în Irak întrucât acolo sunt consideraţi minoritate etnică sau religioasă, scrie Reuters.

Goldsmith a mai declarat că mulţi dintre cetăţenii irakieni sunt în ”căutare asiduă de asistenţă juridică” după ce ordinele de expulzare a lor au fost reluate în mod neaşteptat de guvernul American.

În motivarea de 34 de pagini a deciziei, judecătorul din Michigan a explicat că răgazul suplimentar acordat irakienilor garantează ”că cei care ar putea risca să facă obiectul unor suferinţe fizice grave sau al posibilului deces nu sunt izgoniţi din această ţară înainte de a se putea exprima în instanţă”.

Decizia înseamnă, în mod efectiv, că niciun cetăţean irakian nu poate fi expulzat din Statele Unite pentru câteva luni.

Deocamdată nu se ştie dacă decizia judecătorului Mark Goldsmith va fi contestată în apel de guvernul Statelor Unite.

În prezent există 1.444 de cetăţeni irakieni pe numele cărora au fost emise ordine de expulzare din SUA, dintre care 199 au fost arestaţi în luna iunie, în cadrul inventarierii la nivel naţional a situaţiei imigranţilor aflaţi pe teritoriul american.