100.000 de condamnați supravegheați de o mână de oameni. Consilierii de probațiune se revoltă și amenință că îi vor lăsa liberi pe deținuți

100.000 de condamnați supravegheați de o mână de oameni. Consilierii de probațiune se revoltă și amenință că îi vor lăsa liberi pe deținuți Sursa: arhiva EVZ

Problema consilierilor de probațiune a ajuns la ușa ministrului Justiției, care într-o formă sau alta va trebui să găsească o soluție, mai ales că aceștia sunt pregătiți de grevă generală, după ce săptămâna trecută au fost în grevă japoneză.

 Salariul este principala nemulțumire a consilierilor de probațiune, dar și faptul că sunt depășiți numeric de cei pe care trebuie să îi supravegheze. Ei acuză faptul că din 2018 când lefurile lor au fost micșorate lucrurile nu au mai fost rectificate ulterior de guvernanți și au rămas la fel de mici salariile, deși li se promiseseră între 2.500-3.000 de lei în plus. În România, sistemul de probațiune este format din aproximativ 688 de consiglieri care trebuie să supravegheze 101.555 persoane cu sancțiuni penale alternative la pedeapsa închisorii.

Asta în condițiile în care în Administrația Națională a Penitenciarelor sunt 30.000 de deținuți care sunt supravegheați de aproximativ 15.000 de gardieni, adică raportul este total diferit. Intrarea în grevă generală a consilierilor de probațiune ar duce la blocarea comisiilor de liberarea condiționată din penitenciare, iar persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea cu suspendare sau amânarea pedepsei vor rămâne nesupravegheate.

Deținuți celebri

Între acestea se numără spre exemplu și Liviu Dragnea care a reușit să obțină liberarea condiționată sub supraveghere, precum și alți foști deținuți, unii condamnați la infracțiuni cu violență. La începutul acestei săptămâni reprezentanții consilierilor de probațiune se vor întâlni cu ministrul Cătălin Predoiu și spun ei că dacă nu se va ajunge la vreun consens și nu se vor obține rezultate concrete vor intra în grevă generală și vor sesiza instituțiile europene care monitorizează Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Confederaţia Europeană de Probaţiune şi Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene. Decizia legat de înființarea serviciului de probațiune a fost luată după ce România a fost condamnată la CEDO legat de condițiile din închisori. Atunci autoritățile au găsit drept soluție pedepsele cu suspendare sub supraveghere. 

Ne puteți urmări și pe Google News