Un ALIMENT obișnuit este la fel de PERICULOS precum TUTUNUL

Un ALIMENT obișnuit este la fel de PERICULOS precum TUTUNUL

Specialiștii din domeniul nutriției atrag atenția că zahărul prezintă un pericol la fel de mare pentru sănătatea oamenilor precum tutunul, fiind cauza a numeroase boli și chiar decese, relatează Daily Mail.

Potrivit profesorului de epidemiologie Simon Capewell, de la Universitatea din Liverpool, "zahărul este noul tutun", acesta acuzând industria de profil că pune presiune pe părinți și copii, prin promovarea băuturilor dulci și a mâncărurilor pline de calorii.

Jurnaliștii de la Daily Mail susțin că și iaurturile care nu conţin deloc grăsimi pot avea în compoziţie până la cinci linguriţe de zahăr, iar un baton de Mars conţine opt linguriţe de zahăr. Spre exemplu, un britanic obişnuit consumă cam 12 linguriţe de zahăr pe zi, iar unii ajung chiar la 46 de linguriţe. Asta în condițiile în care cantitatea maximă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de zece linguriţe. Profesorul Capewell este membru al unui nou grup de iniţiativă americano-britanic - Action on Sugar - şi susţine că solicitarea adresată companiilor de a schimba ceva nu a avut rezultate. Action on Sugar susţine că întreprinderile alimentare ar trebui să reducă nivelul de zahăr din produsele lor cu 20-30 la sută în următorii trei până la cinci ani, scăzând astfel 100 de calorii din dieta zilnică. Ar fi suficient pentru a opri, sau chiar scădea numărul cazurilor de obezitate şi a bolilor asociate.

În replică, reprezentanții industriei alimentare resping acuzaţiile experţilor arătând că dovezile lor nu întrunesc consensul comunităţii ştiinţifice. Ei invocă un material publicat, anul trecut, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în care se arată că legătura dintre diabet şi masa corporală este determinată de excesul de calorii, nu în mod special de consumul de zahăr.

Ne puteți urmări și pe Google News