TOP CINCI aliaţi şi duşmani ai dinţilor. Efectul surprinzător pe care îl au covrigii şi murăturile asupra smalţului

TOP CINCI aliaţi şi duşmani ai dinţilor. Efectul surprinzător pe care îl au covrigii şi murăturile asupra smalţului

În timp ce fructele zemoase, lactatele şi salatele stimulează producţia de salivă, luptând mai eficient împotriva cariilor, dulciurile, alimentele bogate în carbohidraţi, inclusiv pâinea sau covrigii, şi vinul conduc la apariţia plăcii bacteriene şi sensibilizează smalţul. Medicii au un sfat simplu referitor la efectul alimentelor asupra dinţilor: dacă pătează faţa de masă, pătează şi dinţii.

TOP CINCI ALIAŢI

1.    MERE. Acestea şi în general orice fruct sau legumă care are un conținut mare de apă diluează conținutul de zaharuri și stimulează producția de salivă. „În consecință, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor și poți lupta mai eficient cu cariile”, explică medicul stomatolog Dana Caranovic.

2.    APA. La fel ca saliva, apa ne ajută să clătim zaharurile și acidul de pe dinți. Totodată, conține fluor sau minerale ce fortifică dinții și îi protejează de eroziune. Fluorul se găsește și în pasta de dinți pentru adulți, cea pentru copii neavând în general fluor pentru a evita acumularea unei cantități mai mare decât poate corpul celor mici să asimileze.

Ne puteți urmări și pe Google News

3.    LAPTE ŞI BRÂNZETURI. Reprezintă principala sursă de calciu din alimentație, iar calciul este principalul mineral care întărește dinții și oasele. „Mai mult, anumite minerale din brânză repară smalțul dinților ce poate fi crăpat de la băuturi sau alimente acide, de la alimente dure sau de la trecerea rapidă de la cald și rece”, adaugă specialistul.

4.    SALATE. Spanacul, rucola și orice tip de salată verde sunt bogate în fier și ajută la controlul colesterolului, stimulează digestia, dar, poate cel mai important, necesită masticație mai mult decât alte alimente. Astfel, ne curățăm dinții, pentru că aceste salate conțin multă apă și, în același timp, producem şi mai multă salivă.

 5.    CĂPŞUNI. Sunt un mare aliat al dinţilor, întrucât conțin acid malic, un înălbitor natural. Atenție însă, semințele lor pot intra între dinți și pot fi greu de îndepărtat.

TOP CINCI DUŞMANI

1.    DULCIURI. Oricare dintre dulciurile tari, cu zahăr, de la bomboane, acadele, dropsuri mentolate,  sau caramele conține foarte mult zahăr. Unele se lipesc de dinți și favorizează apariția bacteriilor și  cariilor.„ În plus, există tentația de a le mesteca, ceea ce poate duce la crăparea dinților sau dislocarea prombelor. În aceeași categorie intră și fructele uscate, care se lipesc de dinte”, atrage atenţia medicul.

2.    COVRIGI. Carbohidrații din covrigi sau biscuiți  se transformă foarte repede în zaharuri în cavitatea bucală, afectând smalțul dinților. În plus, covrigii și în general produsele din cocă rămân lipite de dinți și favorizează apariția bacteriilor și, implicit, a cariilor. În aceeași categorie intră și chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiți.

3.    VIN. Roșu sau alb, ambele colorează și dăunează smalțului, fiind și unele dintre alimentele ce conțin acid eroziv. „De fapt, o regulă foarte simplă ne spune că acele alimente care pătează fața de masă ne vor păta la fel de tare și dinții. În aceeași categorie intră și cafeaua sau ceaiul negru!”, atenţionează stomatologul Dana Caranovic.

4.    MURĂTURI. Greu de crezut, dar murăturile afectează smalțul puternic, din cauza acidității lor rezultate în urma conservării, cauzând în unele cazuri uzura mai rapidă a dintelui. E recomandat să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi și atunci în combinaţie cu un aliment care să compenseze aciditatea.