Recalcularea pensiilor. Actele doveditoare pe care trebuie să le depună mulți pensionari

Recalcularea pensiilor. Actele doveditoare pe care trebuie să le depună mulți pensionari Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii a venit cu noi detalii despre recalcularea pensiilor, menționând că deciziile vor ajunge la pensionari în lunile de vară, urmând ca pensiile mărite să intre începând din septembrie.

Simona Bucura-Oprescu a precizat și că, cei care știu că au avut parte de sporuri de muncă nepermanente sau ca urmare a unui acord global, trebuie să ducă o serie de acte doveditoare la Casele de Pensii.

Taloanele cu recalcularea pensiilor vor fi primite în vară

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că toate pensiile vor fi recalibrate, indiferent de tipul acestora.

CNPP, în urma contractului semnat cu un prestator privat, a achiziționat software-ul necesar și, împreună cu cei de la Casa Națională și cele județene, va începe procesul pentru recalcularea pensiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul lunii mai, acest proces va începe, iar deciziile de recalibrare vor fi trimise românilor în timpul verii. Ulterior, taloanele de pensii cu sumele mărite sau nu vor fi distribuite în septembrie.

„Nicio pensie nu va scădea, se menține cuantumul cel mai favorabil. Noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii.

Chiar dacă au ieșit pe lege veche, chiar dacă ești femeie sau bărbat, vei avea pensie recalculată. Avem totalul punctelor, cele asimilate, cele de contributivitate și cele de stabilitate, acestea se dau pentru a răsplăti munca”, a declarat Simona Bucura-Oprescu despre recalcularea pensiilor.

Simona Bucura-Oprescu

Simona Bucura-Oprescu. Sursa foto: Arhiva EvZ

Actele pe care trebuie să le ducă pensionarii la Casele de pensii

Ministrul Muncii a mai punctat că există pensionari care vor beneficia recalcularea pensiilor pentru a doua oară, însă asta se va face pe baza unor acte doveditoare.

Acestea includ documentele care confirmă faptul că aceștia au avut dreptul la un acord global, sporuri temporare și al 13-lea salariu, adică venituri pentru care au fost efectuate contribuții către stat.

În această etapă, pensionarii sunt cei care trebuie să ducă documentele necesare.

pensionari

Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 seotembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte.

Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu despre recalcularea pensiilor, la România TV.