Declarația unică poate fi depusă online sau la ghișeu. Termenul limită este 27 mai

Declarația unică poate fi depusă online sau la ghișeu. Termenul limită este 27 mai Sursa foto: Arhiva EVZ

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reaminteşte că, în anul 2024, termenul de depunere al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Formular 212 este data de 27 mai, inclusiv.

Prin Ordinul 6/2024 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost definit modelul declarației unice pentru anul 2024. Acest document poate fi completat și depus de contribuabili în două modalități: online, disponibil pentru PFA-uri și profesioniști, sau depus fizic la ghișee, exclusiv pentru persoanele fizice obișnuite.

Declarația unică. Ce trebuie să ia în calcul contribuabilii

Persoanele fizice utilizează noua versiune a declarației 212 pentru a finaliza impozitele pe veniturile obținute în 2023 și pentru a estima impozitele pe veniturile prognozate în 2024. 

Taxele pentru anul 2023 se achită acum, în luna mai, în timp ce taxele pentru anul 2024 vor fi plătite în anul următor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Taxele la care face referire declarația unică sunt impozitul pe venit și, dacă este cazul, contribuțiile pentru pensii și/sau sănătate.

Este important de menționat că, pentru contribuțiile sociale corespunzătoare veniturilor din 2023, persoanele fizice se bazează pe salariul minim de 3.000 lei, nu pe cel de 3.300 lei.

Amenzi pentru cei care nu-și plătesc contribuțiile

Declarația unică

Declaraţia unică. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înainte de a depune declarația unică, persoanele fizice au posibilitatea să primească asistență pentru completarea și depunerea formularului 212. Această asistență este disponibilă în primării sau în unitățile ANAF cu serviciu.

Experții recomandă ca persoanele fizice să analizeze cu atenție noile reguli fiscale referitoare la veniturile independente înainte de a depune formularul și de a achita taxele.

Persoanele fizice care nu își declara veniturile și nu își achită taxele corespunzătoare până la termenul limită se expun riscului de a primi atât o amendă, cât și o evaluare fiscală din partea ANAF.

Declarația unică trebuie depusă de persoanele care obțin:

  • venituri independente;
  • venituri din chirii;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din dividende;
  • venituri din dobânzi;
  • venituri din titluri de valoare și instrumente derivate;
  • venituri din agricultură, silvicultură și piscicultură;
  • venituri din alte surse, potrivit avocanet.ro.