Platformele Shein și Temu, sub lupa UE. Ce tehnici de manipulare aplică
- Bianca Ion
- 20 mai 2024, 23:32
Platformele Shein și Temu se află deja de o bună perioadă de timp sub lupa Uniunii Europene. Chinezii ar aplica o serie de tehnici de manipulare pentru cumpărători, acestea încălcând legea protecției consumatorilor.
Platformele Shein și Temu, sub lupa UE. Ce tehnici de manipulare aplică
Un aspect important ce trebuie abordat este responsabilitatea influencerilor din România care promovează produsele Temu și Shein, chiar și în contextul semnalelor tot mai frecvente transmise la nivel european despre încălcările grave ale legii protecției consumatorilor de către aceste platforme, nerecunoașterea taxelor și inducerea în eroare a tinerilor, care reprezintă publicul principal al acestor influenceri și care sunt cei mai expuși să devină victime ale practicilor Temu și Shein.
„Va veni un moment în care vom ajunge la măsuri, vom depăși faza de consiliere și prevenție și vom merge chiar până la a închide conturile”, a declarat Paul Anghel la o conferință organizată de Consiliul Român pentru Publicitate, ce a avut loc miercuri, 15 mai.
Acesta afirmă că există influenceri care evită să-și eticheteze conținutul și să-l marcheze ca fiind publicitate, chiar dacă sunt pregătiți să suporte eventualele sancțiuni, doar pentru a putea continua să promoveze companiile despre care presa internațională sugerează că sunt susținute de guvernul chinez.
Ce anunță UE despre platformele Shein și Temu
Temu „este plin de interfețe înșelătoare prin care încurajează consumatorii să cheltuiască mai mult pe platformă”, a declarat Monique Goyens, director general al Oficiului European al Consumatorului (BEUC), citată în comunicatul de presă al asociațiilor. Platforma chineză are în Uniunea Europeană peste 75 de milioane de utilizatori în fiecare lună.
BEUC, care reunește 45 de asociații independente pentru protecția consumatorului, a înregistrat o plângere împotriva Temu la Comisia Europeană, în timp ce 17 instituții membre au notificat și autoritățile naționale competente.
Potrivit Toy Industries of Europe (TIE), 95% din jucăriile vândute pe Temu sunt considerate periculoase pentru copii.
În cursul anului trecut, mai mulți specialiști au descoperit prezența unui malware în aplicația Pinduoduo (Temu) care exploata vulnerabilitățile din sistemele de operare Android. Experții din cadrul companiei au indicat că aceste exploatații erau utilizate pentru a spiona utilizatorii și competitorii, presupus pentru a stimula vânzările. În paralel, observăm că hackerii susținuți de China devin din ce în ce mai periculoși, iar Marea Britanie și SUA emit avertismente în acest sens.
Platformele, controlate și de ANPC
Site-urile de cumpărături Shein și Temu au intrat la finalul lunii aprilie în atenția inspectorilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Instituția a inițiat o acțiune de verificare în rândul platformelor și aplicațiilor care își desfășoară activitatea sub paravanul unei piețe on-line, printre care și portalele chinezești.
Inspectorii analizează strategia pusă în practică de comercianții on-lin în raport cu clienții. ANPC are bănuială că platformele Shein și Temu influențează comportamentul economic al consumatorilor prin practici agresive (dark patterns). Totodată, sunt verificate și aspectele ce țin de siguranța produselor puse la vânzare pe platformele amintite.
ANPC recomandă clienților care cumpără de pe site-urile amintite să se informeze de două ori înainte de a plasa o comandă. Să verifice de două ori specificațiile produselor comandate, costurile de livrare precum și datele comercianților sau modalitățile de plată disponibile.
În ascest sens inspectorii de la Protecția Consumatorului vin în sprijinul clienților cu un mic ghid în care sunt precizate informațiile care trebuie verificate înainte de a plasa o comandă. Acesta poate fi consultat AICI.