Zecii de mii de vizitatori, în Noaptea Muzeelor din Republica Moldova

Zecii de mii de vizitatori, în Noaptea Muzeelor din Republica Moldova

Ziua și Noaptea Muzeelor a înregistrat un număr record de vizitatori la cea de-a 20-a ediție, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Doar la muzeele din subordinea Ministerului Culturii au mers peste 21 500 de vizitatori, comparativ cu anul trecut când au fost peste 17 500.Cei mai mulți vizitatori au fost și anul acesta la Muzeul Național de Artă al Moldovei, peste 9500, care a ademenit printr-un  program cultural bogat și divers, cu ocazia Nopții Muzeelor. Vizitatorii au putut admira expozițiile muzeului, dar şi s-au bucurat de concerte și ateliere interactive (15 la număr) pentru copii și adulți.

Aflați care sunt piesele de mare interes ce au atras vizitatori în Noaptea Muzeelor

În condițiile în care, pe parcursul săptămânii trecute, buletinele de știri au abundat de experiențe de interferență a tehnologiilor și inovațiilor cu istoria, Ziua și Noaptea Muzeelor a fost, sâmbătă, 18 mai 2024, de luat în considerație pentru agenda culturală a vizitatorilor. Animația imersivă a picturilor murale „Nunta” și „Hora moldovenească”,  realitatea augementată pe instalația „Pomului Vieții”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală sau „Istoria Cărții”  la Muzeul de Istorie a Moldovei au fost piese de mare interes.

Potrivit ministerului Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor cu accent pe soluțiile tehnologice care înnobilează trecutul, dar și cu un târg al meșterilor populari, mai multe recitaluri muzicale și ateliere de creație.

Muzeul Național de Istorie (MNIM) nu a avut posibilitate să țină luminile aprinse și ușile deschise până noaptea târziu (așa cum peste 30 de angajați ai acestuia sunt la recuperare după un accident), în schimb ziua de 18 mai a fost una de pomină. Sâmbătă, 18 mai, aici a avut loc o veritabilă „paradă” a proiectelor pasionaților de tehnologii din cadrul FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024. Printre acestea – exponate vorbitoare, statui muzicale robo ghid, note muzicale pe nisip etc, iar în curte – reconstituiri ale  vieții cotidiene cu piese vestimentare istorice și aplicare de desene în stil cucutenian, cu ajutorul șablonului; zonă foto, tragerea la tir cu arcul; cortul pârcălabului; miniexpoziție de piese medievale; scene de luptă din perioada medievală - activități susținute de Asociația cluburilor de Reconstrucție Istorică din Republica Moldova  „Bastion”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: MInisterul Culturii al Republicii Moldova

În Noaptea Muzeelor, motocicliști  au participat la un ride caritabil

Tot în curtea MNIM, concentrație de motoare pregătite pentru The Distinguished Gentleman's Ride 2024, cel mai numeros eveniment moto din lume. Menționăm că, tot în aceeași zi, la Chișinău și în alte 900 de orașe ale lumii, motocicliști îmbrăcați la patru ace, au urcat pe motociclete și au participat la un ride caritabil. Motociclete clasice, cafe racer, cu ataș, tracker, bobber, modern classic, chopper – s-au parcat în curtea Muzeului de Istorie, spre deliciul vizitatorilor de toate vârstele, apoi au pornit în ride prin capitală.

Cel mai vizitat muzeu din Noaptea Muzeelor

Cei mai mulți vizitatori au fost și anul acesta la Muzeul Național de Artă al Moldovei, peste 9500, care a ademenit printr-un  program cultural bogat și divers, cu ocazia Nopții Muzeelor. Vizitatorii au putut admira expozițiile muzeului, dar şi s-au bucurat de concerte și ateliere interactive (15 la număr) pentru copii și adulți. Atmosfera a fost pe măsură grație recitalurilor susținute de violonista Irina Mureșan, în cadrul Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi și al studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și al evoluării ansamblurilor de copii de la școala de Arte „Alexei Stârcea”, Liceul Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”, Orchestra de cameră a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Formația  ethno-jazz „TRIGON”, Corul de Cameră condus de Ilona Stepan.

Spre miezul nopții, vizitatorii  au admirat o proiecție impresionantă de lumini

La Muzeul Național al Literaturii Române, Ziua Muzeelor s-a desfășurat în cadrul agendei Zilelor Literaturii Române la Chișinău, cu invitați de aleasă speță scriitoricească de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, în prima parte a zilei, aici a avut loc un atelier practic pentru profesori cu Mihnea Bâlici (Cluj): „Cum ne apropiem de literatura contemporană. Comunism, anticomunism și miopie istorică: despre revizitarea trecutului în literatura română contemporană scrisă”. Texte de Dan Lungu – Sunt o babă comunistă, Lavinia Braniște – Sonia ridică mâna, Mihai Duțescu – Bureți de fag.

Noaptea, la MNLR, vizitatorii au avut acces la expozițiile de cărți, ilustrații în acuarelă,  fotografii și portrete:  „25 de voci feminine în literatura română”, „Boul cuminte, vulpea diplomată și ceilalți de la Donici…” și „Petru Cărare, maestrul săgeților”. Expoziții.

În cadrul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” cele mai vizitate obiective au fost Schitul rupestru „Peștera”, Muzeul de Arheologie și Antropologie, punctul de Belvedere și promontoriul Butuceni.

Noaptea Muzeelor a demonstrat încă o dată că muzeele sunt spații vii și active

Anul acesta, în premieră, Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova a organizat activități la Cimitirul Evreiesc din Chișinău. Echipa muzeului a elaborat un „Quest la Cimitir”, o acțiune interactivă prin care vizitatorii folosesc o hartă pentru a găsi mormintele unor personalități, pe aproape 12 hectare al cimitirului. Pietrele funerare conțin coduri QR, cu acces la  informații din ghidurile audio, în limbile română, rusă și engleză, elaborate de cercetătorii muzeului. La program au participat peste 100 de persoane din Moldova, Ucraina, SUA, Olanda, Germania ș.a.

Noaptea Muzeelor 2024 a demonstrat încă o dată că muzeele sunt spații vii și active, care oferă publicului experiență culturală memorabilă, iar industriilor creative - idei și inspirație.