Opoziția din Republica Moldova caută omul cu care să meargă la alegerile prezidențiale

Opoziția din Republica Moldova caută omul cu care să meargă la alegerile prezidențiale sursa: Facebook

Opoziția din Republica Moldova, apropiată de Rusia, caută un om care să îi facă față Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din acest an. În acest context al frământărilor politice, Natalia Morari, Tudor Ulianovschi, Vlad Filat, Ion Chicu, Igor Dodon, Irina Vlah și Gaik Vartanean au avut o întâlnire săptămâna trecută pentru a discuta posibilitatea propunerii unui candidat unic la alegerile prezidențiale.

Despre discuții a vorbit liderul socialist Igor Dodon. Dar, el nu a dezvăluit cine a participat la întâlnire: Doar că ea a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari. Duminică, 19 mai, jurnalista a publicat imagini de la întrevedere.

Mișcări ale opoziției din  Republica Moldova înainte de alegeri

Conform acestor poze, la întâlnire au fost: jurnalista Natalia Morari, fostul ministru de Externe în cabinetul de miniștri condus de democratul Pavel Filip, Tudor Ulianovschi, fostul premier și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, fostul premier și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei Ion Chicu, fostul președinte și lider al socialiștilor Igor Dodon, fosta bașcană Irina Vlah și deputatul neafiliat Gaik Vartanean, care a aderat la Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), fondat de primarul capitalei Ion Ceban.

Ne puteți urmări și pe Google News

La întâlnire au luat parte și politologul Ian Lisnevschi, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, ex-ministrul Justiției Stanislav Pavlovschi și avocata Fulga Grabovschi. Potrivit Nataliei Morari, aceștia au avut rolul de „observatori”.

„Din ceea ce vă pot spune e că loc de dialog există și chiar e nevoie de acesta. (…) Sper că la următoarea întâlnire vor fi și alți participanți. (…) Am decis că e nevoie de continuat discuțiile”, a menționat Natalia Morari.

Dezvăluiri din culise

Ea a mai precizat că Lisnevschi, Ostalep, inclusiv Pavlovschi au participat la întrevedere „în calitate de observatori pentru a asigura transparența acestui proces la dialog”.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura la data de 20 octombrie. Concomitent, se va desfășura și un referendum, în cadrul căruia cetățenii Republicii Moldova vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării) – Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip) – Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne)

Printre cei care au declarat că iau în considerare posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, însă nu au luat o decizie finală se numără:

– Ion Chicu (președintele PDCM, ex-premier) – Renato Usatîi (liderul „Partidului Nostru”, ex-primar de Bălți) – Ion Ceban (liderul MAN, primar de Chișinău), conform newsmaker.md.