Un nou episod polemic Cioroianu-Șercan. Jurnalista îl caută pe Geoană de plagiate. Update

Un nou episod polemic Cioroianu-Șercan. Jurnalista îl caută pe Geoană de plagiate. Update Sursa foto: Biblioteca Naţională a României / Facebook

Un nou episod al polemicii dintre Adrian Cioroianu, fostul ministru de Externe și director al Bibliotecii Naționale, și jurnalista Emilia Șercan se desfășoară în aceste ore. Pricina noii gâlcevi intelectuale este temperatura din Biblioteca Națională.

Update: Adrian Cioroianu a făcut o nouă postare dedicată Emiliei Șercan. Subiectul este legat tot de temperatura din Biblioteca Națională. Cu acest prilej, fostul ministru a dezvăluit că jurnalista cercetează un eventual plagiat al lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

„Mesaj pentru o doamnă care pare a-și fi găsit, în fine, menirea: Emilia Șercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naționale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aș avea o replică, în virtutea libertății de exprimare și în registrul umorului oltenesc că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!

Dragi prieteni reali & virtuali, Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale...”, a scris Adrian Cioroianu în noul mesaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Postarea lui Adrian Cioroianu

Adrian Cioroianu o provoacă pe Emilia Șercan la o confruntare în urma căreia să se stabilească învingătorul polemicii:

„Mesaj pentru o doamnă care pare a-și fi găsit, în fine, menirea: Emilia Șercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naționale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aș avea o replică, în virtutea libertății de exprimare și în registrul umorului oltenesc, că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!

Dragi prieteni reali & virtuali,

Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale...

Azi iar mă atacă și pe mine, ceea ce deja devine distractiv (compulsiv e altceva, la dânsa). Dacă aș fi convins că îi face bine, aș lăsa-o în pace. Dar s-ar putea să n-o las în pace, pentru că mai există și ideea de calomnie în justiția modernă.

Emilia Sercan, desigur că o să le aflați: adică, detaliile mele în ceea ce vă privește. Iarăși, nu o luați ca pe o amenințare. Sunt convins că duceți dorul harței, altfel nu v-ați lega zilnic de BNaR, de mine, de prezențele mele în televiziuni etc. V-am mai întrebat și ieri: vă roade pizma că televiziunile mă mai sună din când în când? Credeți că veți deveni atractivă pentru Tv atacându-mă? Măcar o mică diferență e între noi: (nu, nu cea la care vă gândiți, in inocența dvs.): diferența dintre noi e că eu n-am fost niciodată un mercenar și niciodată n-am fugit dintr-un studio atunci când nu mi-au convenit întrebările. Ați înțeles? Vreți să detaliem?

Și, în mod public, eu vă propun acum un agreement.

Dacă veți demonstra validitatea aserțiunilor dvs. (sinecuri primite de mine, angajați care nu mă văd prin bibliotecă, buruieni prin exterioarele BNaR), eu îmi dau demisia și vă propun în loc pe dvs (dacă tot sunt așa de «important» cum spuneți), să preluați conducerea BNaR. Nu insistați cu temperatura ambientală, e aceeași de 12 ani, dvs ați descoperit-o recent, teleghidată, eu caut soluții, nu dvs., dar nici nu vă interesează soluțiile, că altfel mă întrebați ce se face acolo.

Și, revenim: în amiaza în care eu vă voi propune.pentru conducerea Bibliotecii Naționale vom organiza în comun și o conferință publică, filmată, în ciclul conferințelor deja cunoscute ale BNaR, în care fiecare va vorbi liber despre licențele, doctoratele, cărțile celuilalt. Timp egal, 30 de minute fiecare. Desigur, respectând femeia, vă voi invita să deschideți dvs.

Dar, dacă eu demonstrez că dvs mințiți ca o gazetă bolșevică inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave și interesate omisiuni (à propos, cred că lucrarea pe care ați cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG și-a anunțat dispoziția de a candida, curios că acum ați uitat, pentru ce ați intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăți cu un termometru de cameră în geantă, v-a apucat brusc grija temperaturii din BNaR și a studenților pe care nu i-ati văzut acolo! Nota bene: vizita dvs. fiind marți 27 februarie a.c., la două zile după vacanța studenților, zile de luni-marți-miercuri în care tinerii sunt mai curând în facultăți, să-și afle orarul semestrului doi... E jenant că dna Șercan pozează în lector univ. de ceva ani și încă nu știți unde merg studenții, în majoritate, după vacanță... Dacă nu știați, v-o spune un profesor cu 30 de ani vechime, avansat încet pe scara academică, nu făcut pe daiboj, ca alții: studenții, în primele zile după sesiune și vacanță, mai curând merg in facultăți decât în biblioteci.

Dna Șercan, azi ați fost iar la BNaR, iar la lucrarea dlui Geoană, iar nu v-ați înscris pentru o întâlnire cu mine (cum mă amenințați ieri) dar, cum azi erau studenți mai mulți, n-ați mai făcut poze (vă împrumut eu, dacă vreți). Bine că, în lipsă de altceva, aveați termometrul  de cameră în poșetă. Serios, dacă aș avea talent de dramaturg chiar aș scrie o piesă despre o femeie care umblă cu un termometru de cameră în geanta sa. Și tare mă tem că ar rezulta o dramă.

Mergem mai departe? Deci, dacă eu voi demonstra validitatea a ceea ce spun, plus cererile suprarealiste pe care le adresați BNaR, atunci dvs.

vă veți cere scuze față de BNaR, față de mine, față de oamenii onești care se uită în gura dvs. și vă cred cinstită,

vă veți da demisia din facultatea unde țineți cursuri (dacă aveați habar de ce înseamnă "deontologia presei", atunci m-ați fi sunat și pe mine înainte de a vă face publice textele mizere și mincinoase, în virtutea principiului audiatur et altera pars - nu vreau să vă ofensez traducăndu-vă, puteți apela la google translate)

și, în plus, veți face 500 de ore muncă voluntară în Biblioteca Națională a României.

Acceptați această înțelegere?”, scrie Adrian Cioroianu în mesajul postat pe Facebook,

 

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, îi dă replica Emiliei Șercan într-o nouă polemică. Fostul ministru o acuză de minciună și lașitate, spunând că-i lipsește curajul unei dezbateri față în față. Noua gâlceavă a pornit de la temperatura din sediul instituției administrate de Cioroianu. Jurnalista a afirmat că este prea frig în sălile de lectură.

Adrian Cioroianu o desființează pe Emilia Șercan

Directorul Bibliotecii Naționale i-a dat replica Emiliei Șercan pe care o acuză că împrăștie minciuni. Adrian Cioroianu o acuză de lașitate pentru că-i refuză invitațiile la o dezbatere față în față. El a reacționat, la fel ca și jurnalista pe rețelele de socializare. Acolo unde, mai nou, au loc toate dezbaterile polemice serioase.

„Dna Emilia Șercan, de la buna impresie pe care mi-a făcut-o cândva, la creatoarea de fake-news de azi”, își intitulează Adrian Cioroianu textul polemic.

Fostul ministru o acuză pe jurnalistă că împrăștie minciuni (fake news) la adresa sa și a instituției pe care oconduce. Cioroianu îi reproșează lipsa de scrupule și o acuză de lașitate. Aceasta deoarece, Emilia Șercan ar refuza o dezbatere față în față.

„EmiliaȘercan Ca de atâtea ori, diseminați minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât și la adresa mea. Ar trebui să vă fie rușine - deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule. O să aveți altă dată parte de un răspuns detaliat, pentru că oricum aveți lașitatea de a evita o dezbatere față în față cu mine, așa cum vă propun public de mult! Dar tot n-o s-o puteți evita la infinit. Și atunci vom vedea a cărui mască va cădea”, a transmis Adrian Cioroianu.

Emilia Sercan

Sursa: Facebook/ Emilia Șercan

De unde problemele cu căldura în Bibliotecă

În postarea polemică, Adrian Cioroianu îi transmite jurnalistei că nu are motive să se teamă de ea. El spune că nici angajații Bibliotecii Naționale nu au motive să se teamă chiar dacă sunt „hărțuiți” cu tot felul de cereriMai mult, insistă cu invitația de a se întâlni pentru a discuta.

„Până atunci, pentru dvs și alți postaci ai dvs., trei idei:

  • Erați obișnuită să se teamă de dvs. sau să vă evite tot felul de prinși cu mâța în sac. Eu n-am de ce să mă tem de dvs., nici nu vă evit (ci vă invit!) și, mai mult, le-am spus tuturor angajaților/angajatelor mei, pe care îi hărțuiți cu tot felul de cereri (pe care le voi face publice, când voi avea timp, pentru că asta meritați) să nu se teamă de nimeni, nici de mine, dar nici de dvs.
  • Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu (din ultimii doi ani). Clădirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (căldura, câtă e, «urcă» la etajele superioare, prin atriumul central, nu din voința directorului, ci prin legile fizicii) cât și vara (deseori, prin suprafața vitrată, efect de seră). De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalația de răcire e depășită demult. Deci: dvs ori n-ați intrat în clădire înainte de 2021 (și v-a adus vreun bizar magnetism), ori aveți vreo frustrare legată de angajații actuali sau de mine.
  • Mințiți când dați de înțeles tot felul de prostii legate de spațiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toți cei care plimbă intoxicări/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Naționale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc. NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicări, minciuni sau fantasme ale unor necunoscători.

Doamnă Șercan, v-o spun amical, ca să nu ziceți că vă amenință cineva: nu veți putea evita la infinit o întâlnire directă, publică, cu mine, în care să vină fiecare cu cărțile pe masă, cu prezentul și cu trecutul său.

Până atunci puteți da cât vreți cu pietre, dar să nu uitați că eu cred în efectul de bumerang al ideilor!” a postat Adrian Cioroianu pe pagina sa de socializare”, a arătat Adrian Cioroianu.

De unde a pornit gâlceava cu Adrian Cioroianu

Noua polemică a pornit de la un mesaj postat de Emilia Șercan pe pagina de Facebook. Aceasta a acuzat temperaturile prea scăzute din sediul Bibliotecii Naționale.

„Am fost azi la Biblioteca Națională (da, asta e o veste proastă pentru unii) și am fost șocată de frigul pe care trebuie să îl îndure puținii cititori care se (mai) încumetă să meargă în acest loc. În zona spațiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenții obișnuiesc să învețe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din țara asta.

Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcați mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în București, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade. În ceea ce privește sălile de lectură, din cauza frigului este deschisă una singură, la etajul I: sala de „economie”, acolo unde a fost mutat și unul dintre cele două calculatoare pe care se pot studia tezele de doctorat. Sala de literatură a fost închisă acum mai bine de o lună.

Activitatea a fost mutată la «economie» pentru că această sală este pe partea de vest a clădirii, latură pe care bate soarele și e mai cald decât la  «literatură», unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade. Cam asta sunt condițiile în «România educată» a împăratului, pentru care statul plătește peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găsește bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naționale.

Asta este respectul în „România educată” pentru studiu, muncă, învățare.

Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau și câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulți dintre ei erau studenți străini, deprinși să învețe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toți. Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeți în poze, cu hainele groase de stradă pe ele. Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situația în care stau cititorii și angajații instituției.

«Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici»”, scrie Emilia Șercan pe Facebook.

O polemică veche

Polemica dintre Adrian Cioroianu și Emilia Șercan datează de mai multă vreme. Cei doi au mai avut „ciocniri” și în trecut pe tema plagiatelor și a procedurilor prin care se permite accesul celor interesați la tezele de doctorat depozitate în Biblioteca Națională. Emilia Șercan i-a reproșat lui Cioroianu că oferă „protecție”, ca director al BNaR, politicienilor care și-ar fi plagiat tezele de doctorat.

Și în trecut, Adrian Cioroianu a provocat-o pe Emilia Șercan la o dezbatere publică cu privire la acest subiect. Dar și legat de problemele cu care se confruntă Biblioteca Națională.