Arma secretă, pregătită de Rusia: „Ar avea consecințe devastatoare”

Arma secretă, pregătită de Rusia: „Ar avea consecințe devastatoare” 9K720 Iskander, armă nucleară tactică. Sursa Foto - Wikipedia Commons

Rusia ar avea o nouă armă nucleară de care nu a știut nimeni până de curând. Oficialii americani se declară îngrijorați, având în vedere că detonarea acesteia ar putea avea „consecințe devastatoare”, notează Wall Street Journal.

Rusia are o nouă armă nucleară secretă. Americanii sunt îngrijorați

La începutul anului 20222, Rusia lansa un satelit cu scopul de a testa noi componente care ar putea fi parte dintr-o armă antisatelit. Oficialii americani susțin însă, conform sursei citate, că aceasta ar putea fi cu ușurință dotată de ruși cu un dispozitiv nuclear.

Satelitul aflat deja în spațiu nu are încă arme nucleare în dotarea sa, însă americanii susțin că acesta ar fi asociat cu un program nuclear antisatelit, care i-a îngrijorat din ce în ce mai mult în ultimul timp pe cei de la Casa Albă.

Denumit, Cosmos-2553, satelitul a fost lansat în februarie 2022, cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News
Armă nucleară, Rusia

Armă nucleară, Rusia. Sursă foto: X.com

Ce ar putea face Rusia cu această armă nucleară

Dacă va fi pus în aplicare scenariul americanilor, iar arma nucleară va fi lansată în spațiu, aceasta ar oferi Rusiei puterea de a distruge sute de sateliți de pe orbita joasă a Pământului. John Plumb, secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, a avertizat luna aceasta că Rusia dezvoltă un dispozitiv nuclear antisatelit care ar putea pune în pericol toți sateliții de pe orbită, conform NBC News.

„Conceptul care ne îngrijorează este ca Rusia să își dezvolte și - dacă nu reușim să îi facem să se răzgândească - să lanseze în spațiu o armă nucleară imprecisă”, care nu ar face diferența între sateliți militari, civili sau comerciali, potrivit lui Plumb.

Acesta a mai precizat că pericolul nu este iminent, însă Pentagonul și „întreaga” administrație a președintelui SUA, Joe Biden, sunt preocupate de acest program al Rusiei.

„Ar avea consecințe devastatoare”

Întrebat despre efectul unei astfel de arme, Plumb a declarat că orbita joasă a Pământului, unde se află majoritatea sateliților, ar deveni inutilizabilă timp de până la un an din cauza radiațiilor rezultate în urma detonării dispozitivului nuclear.

„Sateliții care nu sunt protejați împotriva unei detonări nucleare în spațiu, adică majoritatea sateliților, ar putea fi avariați și afectați și unii dintre ei ar fi prinși în explozia imediată”, a spus Plumb. Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a afirmat că detonarea unui dispozitiv nuclear în spațiu "ar provoca consecințe devastatoare asupra tuturor capacităților noastre în spațiu - nu numai ale noastre, ci și ale altor țări".

„Credem că este iresponsabil pentru oricine chiar și să ia în considerare desfășurarea sau folosirea unui dispozitiv nuclear în spațiu.”