Serban Nicolae, reacție după comunicatul ambasadelor: „Nu-i cunosc pe acești reprezentanți”
- Adrian Dumitru
- 28 iunie 2018, 13:50
Șerban Nicolae a oferit prima reacție după criticile dure aduse de către cele 12 ambasade. Liderul grupului PSD din Senat consideră că apelul ţărilor partenere transmis joi către România referitor la modificarea legislaţiei penale vine din partea unor reprezentanţi ai ambasadelor pe care nu îi cunoaşte.
Șerban Nicolae afirmă că situația era cu totul alta dacă acest mesaj venea din partea şefilor misiunilor diplomatice, reprezentanţii acelor state la Bucureşti.
„Nu-i cunosc. Nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi, nu ştiu care le este statutul ca să putem dialoga. Dacă e vorba de nişte ziduri, o să vedem dacă putem să le transmitem un mesaj din partea clădirii Palatului Parlamentului. Altminteri, eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicare a unor funcţionari, reprezentanţi incerţi şi anonimi. Cine verifică toată legislaţia în materie de statut al corpului diplomatic şi consular o să vadă că nu există aşa ceva, nu există comunicate ale ambasadelor, reprezentanţi… Nu-mi aduc aminte să fi fost o şedinţă a Guvernului american prezidată de preşedintele Donald Trump care să ia în discuţie o asemenea chestiune, care să transmită un punct de vedere oficial în numele SUA. Oricum, nu cred că ar face aşa ceva, pentru că nu cred că există vreo dispoziţie care să spună că vreun stat se amestecă în procedura de legiferare din România, indiferent de stat partener/nepartener, strategic/nestrategic. N-am ce să comentez, cu zidurile să vorbească zidurile”, a afirmat Şerban Nicolae la Senat,conform agerpres.ro.
El a menţionat că Legea fundamentală a României nu prevede în procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentanţilor unor ambasade.
„Sunt alături de ei în greaua suferinţă care îi încearcă în materie de îngrijorare, să stea liniştiţi, să-şi vadă de treburile lor. Nu există niciun fel de atribuţii, m-am uitat încă o dată în Constituţie. N-am văzut în procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentanţilor unor ambasade, a birourilor de presă ale ambasadelor. M-am săturat de acest mecanism în care unii din România (…) care caută la Înalta Poartă sau la Stăpânire şi se agaţă de orice fel de prieten al unui subconsilier adjunct, al unui subsecretar care este la cabinetul nu ştiu cui. Nu, aşa ceva nu există şi cred că ar trebui să ieşim din zona de raportare în materie de relaţii internaţionale la licurici. Statele nu spun nimic. Reprezentantul unui stat în România este ambasadorul sau, după caz, alt rang, ca şef al misiunii diplomatice. În chestiunea asta nu există personaje colective, nu există ceaţă. Reprezentanţii statelor sunt acreditaţi pe lângă preşedintele României, dacă preşedintele României care a primit scrisorile de acreditare ale tuturor şefilor de misiuni ale statelor aflaţi la Bucureşti nu reacţionează, înseamnă că doreşte să comunice cu birourile de presă ale ambasadelor, cu reprezentanţi, cu clădiri”, a adăugat el.
Joi, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis că „importante ţări partenere” fac apel la România să ia în considerare „potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală”.
SUA susţin această poziţie alături de Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia.