SCRISOARE DE LA JUDECĂTOR LA JUDECĂTORI! ”Datorăm totul societăți. România MERITĂ o Justiție FĂRĂ ABUZURI”

SCRISOARE DE LA JUDECĂTOR LA JUDECĂTORI! ”Datorăm totul societăți. România MERITĂ o Justiție FĂRĂ ABUZURI”

Magistrata Florica Român a trimis colegilor ei de breaslă o scrisoare deschisă în care le atrage atenția că Justiția are nevoie de înoiri și modificări ale felului în care funcționează sisitemul. Judecătorarea spune că vrea să le descrie colegilor de breaslă felul în care se vede Justiția din partea celalată a baricadei. ” O să va descriu mai jos cum se vede justiţia de partea cealaltă a barei, din partea cetăţeanului care intră în contact cu noi”, susuține pe blogul său judecătoarea Florica Român.

”Că să înţelegeţi justiţia pentru a cărei “încremenire în proiect” v-aţi mobilizat, o să va descriu mai jos cum se vede justiţia de partea cealaltă a barei, din partea cetăţeanului care intră în contact cu noi:

Este justiţia în care cei cercetaţi sunt luaţi de mascaţi şi duşi cu dubă fără să fi fost citaţi în prealabil.

Este justiţia în care, încă de la începutul cercetărilor penale, datorită expunerii publice totale, cei cercetaţi pierd afaceri, poziţie socială, renume, prieteni şi chiar familia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este justiţia în care, în faza de urmărire penală, în cele mai multe cazuri se resping toate probele în apărare, precum şi toate contestaţiile şi plângerile făcute procurorului ierarhic superior.

Este justiţia în care se resping pe bandă reclamaţiile împotriva abuzurilor făcute de procurori.

Este justiţia în care majoritatea sesizărilor despre abuzuri adresate Inspecţiei Judiciare sunt soluţionate prin clasare, fără a se face vreo cercetare serioasă.

Este justiţia în care se dau hotărâri judecătoreşti cu copy-paşte din rechizitorii.

Este justiţia civilă în care oamenilor aflaţi în situaţii similare li se dau hotărâri perfect contrare.

Este justiţia în care termenele procedurale sunt imperative, absolute şi sancţionatoare pentru cetăţeni, dar relative şi de recomandare pentru magistraţi. Ceea ce oamenilor nu le permitem, nouă ne îngăduim.

Este justiţia în care cauzele au devenit statistici, unde nu mai vedem, dincolo de dosare, oamenii din faţă noastră.

Este justiţia în care, pentru fapte penale minore, cetăţeni sunt condamnaţi la ani grei de puşcărie.

Este justiţia devenită “câmp tactic” pentru SRI, aspect niciodată lămurit de către CSM, garantul – spune Constituţia – al independenţei justiţiei.

Este justiţia în care magistraţii nu răspund în vreun fel pentru abuzurile comise sau pentru erorile judiciare.

Este justiţia în care unii magistraţii vorbesc despre independenţa justiţiei în slogane, confundând-o cu dreptul de a silui legea după bunul plac fără a fi vreodată responsabili de modul cum o fac.

Este justiţia în care CSM, garantul independenţei justiţiei, a ajuns să fie controlat de procurori.

Este justiţia în care membrii CSM nu pot fi revocaţi niciodată de către cei care i-au ales.

Este justiţia în care judecătorii au făcut parteneriate cu procurorii, luptând pentru aceeaşi cauza. În astfel de condiţii te întrebi, serios, cine mai judecă.

Este justiţia în care cei ce vorbesc în numele nostru, din vârful sistemului judiciar, vorbesc mai întotdeauna în slogane, însă niciodată din perspectiva omului care îşi caută dreptatea în instanţe.

Este justiţia în care nu suntem capabili să ne apărăm pe noi înşine împotriva abuzurilor.

Este justiţia în care independenţa judecătorilor şi procurorilor se confundă adesea cu dreptul acestora de a face ce vor, fără să răspundă vreodată.

Este justiţia în care cineva care a fost procuror toată viaţă poate trece direct judecător la Înalta Curte.

Este justiţia în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt concepte, abstracţiuni la care ne emoţionăm doar festivist.

Este justiţia în care ne-am rupt complet de oameni şi am uitat că noi îi servim pe românii care plătesc taxe şi impozite din care suntem plătiţi generos.

Modificarea legilor justiţiei este o necesitate pe care trebuie să o susţinem pentru a perfectă sistemul de justiţie. De asemenea, că magistraţi, avem o responsabilitate faţă de cetăţenii care ne plătesc salariile generoase, motiv pentru care este necesar să promovăm şi să ne implicăm activ în îmbunătăţirea acestor legi pentru a corectă problemele din sistem în scopul unui mai bun act de justiţie în folosul cetăţeanului”, se arată în textul scrisorii.