Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
- Florian Olteanu
- 5 mai 2024, 22:43
Poeta considerată ca stând la baza iubirii între femei se sinucide din dragoste pentru un bărbat. Cât adevăr și câtă legendă sunt în viața celebrei poete Sappho
Poeta considerată ca stând la baza iubirii între femei se sinucide din dragoste pentru un bărbat. Cât adevăr și câtă legendă sunt în viața celebrei poete Sappho.
Sunt multe legende în Grecia Antică. Atât Legendele Olimpului cât și legendele biografiilor marilor creatori și artiști ai legendarei Elade.
Poeta Sappho - creația literară din Insula Lesbos
Insula Lesbos este și azi una din cele mai spectaculoase locuri din Grecia. Insula măslinilor, al cărei oraș principal Mytilene atrage turiști și exportă prețioasele roade ale copacului zeiței Atena.
Dar, în vechime, Insula Lesbos era Insula Zeiței Afrodita, ca și Ciprul. Aici, era o școală unde tinerele fete erau pregătite pentru viață. Aici se pare că, Sappho, o profesoară și poetă, care a trăit undeva în secolele VII-VI î.Hr. ar fi fost principalul îndrumător la o astfel de școală.
Fetele învățau și să fie gospodine dar și să întrețină atmosfera cu poeme, cântece de cytheră, un fel de harfă și alte instrumente. Anii posibili de viață ai poetei Sappho au fost 63o-57o i.Hr.
Nu a trăit mereu pe Insula Lesbos
Sappho nu a trăit mereu pe Insula Lesbos. În acele timpuri, în mai toate cetățile grecești erau oligarhii, chiar tiranii, facțiunile politice se războiau și de multe ori intelectualii ori cădeau victime ori fugeau în alte părți. O cronică din Paros susține că Sappho ar fi ajuns la Syracuza în intervalul 604 î.Hr-594 î.Hr.
Poezia sa ar fi conținut peste 10 000 versuri, din care au supraviețuit numai 650, Stilul poeziilor sale de dragoste este unic, ca versificare, metrică, tehnica de declamație, ritm. Versurile sale se declamau însoțite evident de acompaniament muzical la harfă, liră sau cytheră.
Sappho a fost sau nu prima lesbiană din istorie?
Poeta Sappho a fost preoteasa Afroditei. În epocă, relațiile de tip homosexual nu erau în principiu interzise, dar ele trebuiau să înceteze atât în cazul femeilor cât și bărbaților când se făcea căsătoria, evident, heterosexuală. Circulă multe legende despre Sappho. S-a spus că exilul s-ar fi datora atunci când ar fi fost surprinsă în compania mult prea intimă a uneia dintre eleve și că tatăl acesteia i-ar fi aplicat o corecție fizică.
Iată însă că versurile sale contrazic accepția lesbianismului ei (numele lesbiană provine de la numele insulei ca simbol al comunității feminine). Poezia Afrodita conține referire la căsătoria heterosexuală:
„Fericit mire, căsătoria s-a împlinit aşa cum ţi-a fost pe plac, ai fecioara pe care ţi-ai dorit-o; înfăţişarea ta, mireasă, este numai graţie, privirea ţi-e nespus de dulce, iubirea e răspândită pe faţa ta frumoasă. Afrodita te-a cinstit în mod deosebit...”
Legenda spune că Sappho iubea un tânăr frumos, un navigator pe nume Phaon. Menandros, autor grec susține că ea se ruga Afroditei pentru dragostea ei, închinându-i perechi de porumbei albi. Dezamăgită că acesta n-o iubea, ea s-ar fi aruncat de pe Stâncile Leucadiene, punându-și capăt zilelor. Este cel mai probabil o legendă, fiindcă dacă ar fi să luăm de bună perioada în care a trăit, Sappho ar fi avut circa 60 de ani când moartea a dus-o în Infernul lui Hades....