Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina are trei obiective
- Nicolae Comănescu
- 6 mai 2024, 19:13
Pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari alocat de Statele Unite ale Americii urmărește să ajute Ucraina să câștige războiul declanşat de Rusia, să reformeze Ucraina și să o apropie de UE și de NATO - a transmis ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, la o întâlnire a administratorului adjunct al USAID, Isobel Coleman, care a fost vineri, la Kiev. Brink a remarcat că, în primul rând, este vorba despre un ajutor pentru Ucraina alocat astfel încât aceasta să câștige războiul declanşat de Rusia.
Diplomatul a menționat că, imediat după semnarea legii privind alocarea acestor fonduri, președintele american, Joe Biden, a aprobat pachetele de ajutor militar și finanțarea pentru producția de arme.
Ucraina, pachet masiv de ajutor din partea SUA
"În afară de aspectul militar, aspectul de securitate al câștigării războiului, ne dăm seama că păstrarea economiei voastre, de asemenea, extrem de importantă. Așadar, o parte din pachetul suplimentar va veni în sprijinul eforturilor de a vă ajuta în continuare să vă protejați infrastructura energetică" - a explicat ambasadoarea SUA la Kiev, într-o discuţie cu jurnaliştii.
Al doilea obiectiv, a menţionat Brink, este de a ajuta la câștigarea "bătăliei pentru viitor", ceea ce înseamnă că SUA vor sprijini eforturile Ucrainei de a se integra în UE și în NATO și de a deveni o democrație mai puternică și mai prosperă.
Prin urmare, ajutorul american va sprijini eforturile de reformă în această direcție. "A treia parte este responsabilitatea. Aceasta este o componentă importantă a muncii mele și a ambasadei noastre. De asemenea, oamenii de la Washington și din sistemul nostru trebuie să controleze în acest sens cele 61 de miliarde de ajutor... Congresul mă întreabă adesea despre asta, de fiecare dată când vizitez Capitoliul" - a explicat Brink. Diplomatul american a declarat că fiecare element al ajutorului militar are diverse tipuri de controale.
"Noi, împreună cu guvernul vostru, avem protocoale foarte stricte - unde pot ajunge aceste arme și cum să le urmărim mișcarea" - a remarcat Brink. Potrivit acesteia, Washingtonul cooperează strâns în această direcție cu Ministerul Apărării de la Kiev și cu alte agenții de securitate.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA