Când jurnaliștii știu mai multe decât șefii serviciilor secrete

Când jurnaliștii știu mai multe decât șefii serviciilor secrete Sursa foto: Dreamstime.com

Sunt situații când jurnaliștii știu mai multe decât serviciile secrete. Este cunoscut faptul că jurnaliștii talentați pot să obțină informații în moduri care ar trezi admirația și celui mai bun agent secret. Așa s-a întâmplat în România comunistă un caz în anul 1973. Generalul locotenent Ion Mihai Pacepa și redactorul șef al revistei „Lumea” însoțeau delegația lui Nicolae Ceaușescu într-o vizită în Ecuador.

Cum jurnaliștii știu mai multe decât șefii serviciilor secrete?

La 11 septembrie 1973, Salvador Allende (1908-1973), lider socialist, ales democratic, în Chile, a fost dat jos printr-o lovitură de stat, de către generalul Augusto Pinochet (1915-2006), sprijinit tacit de SUA. Augusto Pinochet va instaura o dictatură de dreapta, care va dura până în 1991.

El a murit în condiții misterioase. Există o înregistrare cu Allende punându-și capăt zilelor prin sinucidere cu o mitralieră, nu înainte de a ține un discurs-rechizitoriu. Nicolae Ceauşescu (1918-1989), liderul de atunci al României, se afla într-o vizită oficială în Ecuador.

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ironia sorţii a făcut ca liderul român să fie informat de această situaţie de către redactorul şef al revistei „Lumea”, Ion Cârje. Acesta avea ordin de la Nicolae Ceauşescu să îl informeze personal despre orice ştire excepţională primită prin Telex, de la centrala Agerpres din Bucureşti. Acesta a intrat în timpul şedinţei oficiale şi i-a înmânat bileţelul lui Nicolae Ceauşescu. În delegaţie era şi generalul Ion Mihai Pacepa, care nu ştia nimic, deşi era şeful DIE.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Generalul Pacepa nu l-a iertat niciodată pe Ion Cârjă!

 Generalul Ion Mihai Pacepa nu i-a iertat niciodată lui Ion Cârje această „lovitură profesională”. Ion Cârje avea să piardă postul de redactor şef. A fost destituit şi din postul de conducere de la Agerpres, devenind simplu comentator de politică externă.

Nicolae Ceauşescu urma, peste două zile să viziteze Chile. Dar delegaţia a fost stupefiată de faptul că liderul român a condamnat cu fermitate lovitura de stat din Chile şi asasinarea lui Salvador Allende, în timp ce în Ecuador nu se știa nimic. Ceauşescu a rămas în Ecuador, la Quito şi în cele două zile pe care urma să le aloce vizitei în Chile.

Norocul jurnalistului Ion Cârjă a fost că generalul Ion Mihai Pacepa avea alte planuri în 1973 decât să fie în grațiile lui Ceaușescu mai mult decât era cazul!