Studiile lui Nicolae Ceaușescu, secretizate timp de 57 de ani. Evenimentul istoric

Studiile lui Nicolae Ceaușescu, secretizate timp de 57 de ani. Evenimentul istoric Sursa: EVZ

La sfârșitul lunii martie, Arhivele Naționale ale României anunțau că și-au îmbogățit patrimoniul cu un set de documente ”privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu” și că ele au ajuns în Colecția care poartă numele ultimului conducător al României comuniste.

Deși credeam că știm deja totul despre președintele RSR, ne-am dat seama că lipseau documentele care îl transformaseră pe Ceaușescu din ”ucenicul de cizmar” din legendele urbane, spuse în șoaptă în anii Epocii de Aur, în specialistul în economia mondială din materialele de propagandă ale vremii.

Am fi ipocriți dacă am spune că era cineva care să creadă că o întreagă armată de lideri impuși în România după 1945 a trecut direct de la ”lupta din ilegalitate” în băncile liceelor sau facultăților, împărțindu-și timpul între propășirea clasei muncitoare și seminarii și sesiuni. Nu, improvizarea educației se vedea pe cei mai mulți dintre ei, iar dosarul lui Nicolae Ceaușescu nu face decât să confirme ceea ce știam, dar asta nu diminuează valoarea probatorie a documentelor pe care le aveți astăzi în față.

Povestea din spatele lor e simplă. Pe 19 martie 1965 murea Gheorghe Gheorghiu Dej. Încă din 22 martie, puterea politică era preluată de Nicolae Ceaușescu. Așa cum știți, avea să o piardă abia pe 22 decembrie 1989. Ceaușescu deținuse destule funcții în statul condus de Dej, atât în structurile politice, cât și executive sau militare. Pentru funcții din eșalonul al doilea mergeau cele patru clase primare, întrerupte pentru a se dedica luptei de clasă, și absolvirea Școlii Superioare de Partid ”Ștefan Gheorghiu”, dar pentru cea mai înaltă poziție în ierarhia comunistă nu mai era de ajuns. Se pare că nu era de ajuns nici pentru propriile aspirații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa că, precum reiese din documente, între noiembrie 1965 și februarie 1966, Nicolae Ceaușescu a dat examenul de maturitate și pe cel de stat. Primăvara lui 1966 l-a găsit economist cu diplomă. După cum spuneam, nu are rost să fim ipocriți să credem că lucrurile s-ar fi putut petrece altfel decât o arată aceste hârtii, dar un element ne-a atras atenția: secretizarea dosarului.

Urmăriți emisiunea, AICI.