Generalul Jaakkola nu crede într-un război nuclear Rusia-NATO. Va fi un conflict hibrid, de uzură

Generalul Jaakkola nu crede într-un război nuclear Rusia-NATO. Va fi un conflict hibrid, de uzură

Noul şef al forţelor armate finlandeze, generalul Janne Jaakkola, consideră că este puţin probabil ca Rusia să testeze modul în care poate avea loc activarea clauzei de apărare reciprocă a NATO, prin atacarea unui stat membru al alianței nord-atlantice, în următorii ani. Totuși, el a avertizat că Moscova ar putea continua să folosească tactici de "atacuri hibride", precum bruiajele și interferența electorală, inclusiv împotriva unor țări membre NATO.

Generalul Jaakkola consideră un atac rus improbabil

"Desigur, testarea articolului 5 (de apărare colectivă) este întotdeauna posibilă, dar dacă luăm măsuri corecte şi menţinem unitatea, consider un atac improbabil", a declarat generalul Janne Jaakkola pentru Reuters.

Mai mulți lideri occidentali – precum preşedintele american Joe Biden și miniștri ai apărării din Germania și Danemarca - şi-au exprimat deja îngrijorarea că pe termen lung Rusia ar putea să ia ân calcul un atac împotriva NATO.

Generalul Jaakkola, responsabil cu monitorizarea activităților Rusiei de-a lungul frontierei extinse pe care o împarte cu Finlanda, a evaluat situația actuală, arătând că, în prezent, Moscova este mult prea implicată în pregătirea noii ofensive de vară împotriva Ucrainei pentru a planifica un atac împotriva NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News
Două bombardiere nucleare rusești au fost interceptate de către aviația NATO, în Marea Norvegiei.

Două bombardiere nucleare rusești au fost interceptate de către aviația NATO, în Marea Norvegiei. Sursa Foto -Wikipedia Commons

Jaakkola avertizează asupra atacurilor hibride

De altfel, chiar președintele rus Vladimir Putin indica faptul că este exclusă o acțiune militară a Rusiei contra NATO, arătând că o astfel de idee este complet absurdă. Cu toate acestea, Kremlinul a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar deveni inevitabil în cazul în care statele NATO ar trimite militari să lupte în Ucraina.

Generalul finlandez consideră însă, că este mult mai probabil ca Rusia să continue utilizarea de "atacuri hibride" împotriva țărilor europene. Jaakkola a menționat printre astfel de posibile atacuri, diverse tactici ce includ bruiajele GPS și operațiuni de influență și de presiune asupra vecinilor săi, inclusiv Finlanda, prin intermediul migrației.

Reuters notează că, în mod obișnuit, Kremlinul respinge acuzațiile de amestec în alegeri și de utilizare a migrației ca o armă.

"Ideea pentru ruşi este că doresc să provoace cât mai multă diviziune în Europa, astfel încât unitatea şi coeziunea noastră să fie ceva mai slabe", a explicat generalul Jaakkola.