Românii încep să meargă la medici din UE, pe banii statului. Tratamentele oncologice și operațiile complicate, cele mai cerute

Românii încep să meargă la medici din UE, pe banii statului. Tratamentele oncologice și operațiile complicate, cele mai cerute

Aproape 50 de români au benefi ciat de servicii medicale în străinătate decontate, în baza Directivei 24. Majoritatea sunt din vestul și nordul țării, iar cele mai multe solicitări au fost pe tratamente oncologice, extirpări de tumori, intervenţii oftalmologice şi ortopedice şi chiar infertilitate

De la începutul anului, 42 de români au apelat la tratamente medicale în străinătate decontate de stat, în baza Directivei europene 24. Aceasta le permite asiguraţilor români să se trateze în orice spital de pe teritoriul Uniunii Europene, urmând ca la întoarcere să li se ramburseze cheltuielile pentru serviciile de care au beneficiat, dar la valoarea tarifelor de la noi. În general, cei care au cerut Casei de asigurări rambursarea cheltuielilor au avut nevoie de tratamente pentru cancer, extirparea unor tumori, intervenţii ortopedice şi oftalmologice. Asiguraţii au dreptul la orice tratament care se regăseşte în pachetul de bază, cu excepţia naşterilor şi a unor intervenţii mai complexe, pentru care e nevoie de o autorizare de la CNAS.

Turism medical în Ungaria

Cei mai mulţi români care au beneficiat de asistenţă medicală transfrontalieră sunt din vestul şi din nordul ţării, acolo unde există de mai mulţi ani tendinţa de a trece graniţa, la spitalele din Szeged, Ungaria. Din Arad şi din Timiş sunt câte opt cereri de ramburs a re , urmate de Bihor şi Satu Mare, cu câte patru solicitări, şi Caraş- Severin (3). În Bucureşti, a existat o singură solicitare, pentru radioterapie, un serviciu deficitar în spitalele din ţara noastră. Cele mai multe solicitări au fost pentru intervenţii de extirpare a unor tumori canceroase (la colon, sân, rinichi), operaţii pe ortopedie şi neurochirurgie, dar şi intervenţii oftalmologice. A existat şi o cerere de tratament pentru infertilitate feminină, potrivit datelor transmise de CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banii vin în două luni

Care sunt paşii care trebuie parcurşi pentru decontarea serviciilor medicale în străinătate? În primul rand, la întoarcerea în ţară, asiguratul va depune la casa de sănătate, în evidenţa căreia se află, o cerere de solicitare a rambursării contravalorii serviciilor de care a beneficiat pe teritoriul altui stat membru UE, însoţită de chitanţe şi alte documente justificative care fac dovada plăţii acestor servicii.

„Casa de asigurări verifică documentele depuse, întocmeşte nota de calcul şi stabileşte suma care se va rambursa. Există situaţii în care casa de asigurări trebuie să solicite informaţii suplimentare Punctului Naţional de Contact, care se adresează furnizorului de servicii medicale în vederea clarificării conţinutului documentelor de plată. După finalizarea dosarului, acesta este transmis Casei Naţionale de Asigurări pentru acordarea de prevedere bugetară în vederea rambursării contravalorii serviciilor”, transmite Biroul de presă al CNAS.

Solicitarea de rambursare poate fi făcută personal de asigurat sau de către un membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau altă persoană împuternicită în acest sens. „Suma rambursată nu va depăşi contravaloarea în lei a asistenţei medicale transfrontaliere achitate de asigurat”, mai spun reprezentanţii CNAS.