Decesul „copiilor regali”, o dramă care a lovit România modernă
- Florian Olteanu
- 14 septembrie 2024, 11:33
Decesul „copiilor regali”, o dramă a României moderne. Principele Carol și Principele Ferdinand, regi ai României, sfâșiați de durere.
Decesele au fost evenimente tragice în destinele multor familii regale pe plan mondial. România nu a făcut nici ea excepție. Istoria a consemnat două decese, primul, al unicei fiice a Principelui Carol și Principesei Elisabeta, familia domnitoare a României (familie regală din 1881) Principesa Maria, al doilea deces, al ultimului născut al cuplului princiar Ferdinand și Maria, cuplu regal din 1914, Principele Mircea.
Evenimentul Istoric, Nr.78 dedică un articol special acestor tragice evenimente. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de difuzare a presei fie comandată fără taxe de transport de pe edituradecarte.ro
Decesul principesei Maria - Itty
Micuța principesă a fost un geniu. Învățase să vorbească nu doar în română ci și în germană și franceză. Conform Constituției României, Mitropolitul Calinic Miclescu a botezat-o în rit ortodox. Corespondența privată a Principesei Elisabeta arăta cât de mult era atașată de acest copil. Într-un fel era bucuroasă, având o fetiță, ea nu putea accede la tron, datorită faptului că descendentele feminine nu puteau moșteni tronul (aici, legiuirea salică occidentală era pe aceeași lungime de undă cu legislația românească și tradițiile domnești medievale).
În primăvara anului 1874, micuța Maria s-a îmbolnăvit de scarlatină. Fiind boală contagioasă, medicii Palatului Domnesc decid că aerul curat de la Sinaia îi va ameliora suferința. Din păcate, starea micuței nu s-a îmbunătățit. La 28 martie/9 aprilie, în Săptămâna Patimilor de dinainte de Paștele Ortodox, micuța a murit.
Decesul principelui Mircea
Cuplul princiar și regal a avut mai mulți copii: viitorul rege Carol al II-lea (1893-1953), viitoarele regine Elisabeta a Greciei (1894-1956) și Maria a Iugoslaviei (1900-1981), viitorul Prinț Regent Nicolae (1903-1978), Principesa Ileana (1909-1991), viitoare arhiducesă de Austria (Maica Alexandra) și principele Mircea (1913-1916).
Despre acest din urmă prinț, zvonurile sunt că nu era în mod sigur fiul lui Ferdinand. Avea ochii căprui ca ai lui Barbu A Știrbey, în timp ce Maria și Ferdinand aveau ochi albaștri. Micul prinț s-a născut la 22 decembrie 1912/13 ianuarie 1913 la București. Și despre Principesa Ileana se spunea că era fiica lui Știrbey. Era „ruptă bucățică” dintr-o soră a lui Barbu A Știrbey, adică semăna leit cu ea. Carol, ștulburaticul fiu al Mariei și al lui Ferdinand.
În octombrie noiembrie 1916, frontul Primului Război Mondial se apropia de Craiova și chiar de București. Cum febra tifoidă făcea ravagii, tânărul prinț s-a îmbolnăvit și cu toate că era ținut la Buftea într-o zonă curată, a murit pe 22 octombrie/2 noiembrie 1916.
Micul prinț a fost înmormântat în grabă și fără funeralii naționale fiindcă Familia Regală urma să plece la Iași în refugiu. În 6 decembrie 1916, Bucureștiul a fost ocupat de Puterile Centrale.
Epilog
Principesei Maria i s-a amenajat un mic mausoleu în curtea Palatului Cotroceni. Pe crucea ei, a fost scris un verset din Evanghelia după Luca: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme“!Înainte să moară, la 18 februarie/2 martie 1916, Regina Elisabeta a lăsat în testament ca Principesa să fie dezgropată de la Cotroceni și să fie dusă la Curtea de Argeș, lângă ea și tatăl ei, care murise la 10 octombrie 1914.
Principesa Ileana, care moștenise Castelul Bran a dispus în 1941, ca micul prinț Mircea, fratele ei să fie dus la Bran, mormântul fiind la parterul turnului rotund. Regele Mihai al României, fiul lui Carol II și nepotul postum al Principelui Mircea a dispus testamentar ca după ce noua Catedrală de la Curtea de Argeș va fi fost gata și micul prinț să fie adus de la Bran pentru a se alătura părinților săi și fraților săi.
Sursa foto: Arhivă