Români, PREGĂTIŢI-VĂ PENTRU CE ESTE MAI RĂU. Guvernul este ÎN ALERTĂ MAXIMĂ din cauza ULTIMEI PROGNOZE METEO. S-a discutat despre MĂSURI EXTREME

Români, PREGĂTIŢI-VĂ PENTRU CE ESTE MAI RĂU. Guvernul este ÎN ALERTĂ MAXIMĂ din cauza ULTIMEI PROGNOZE METEO. S-a discutat despre MĂSURI EXTREME

Români, pregătiţi-vă pentru ce este mai rău. Guvernul este în alertă maximă din cauza ultimei prognoze meteo. S-a discutat despre măsuri extreme.

Guvernul a adoptat o Hotărâre care permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, din cauza iernii grele care a lovit România. Conform digi24.ro, s-a discutat inclusiv despre întreruperea exporturilor de energie.

„Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.

„Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea orcărei marje de profit”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrică, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN".

Notificarea ţine cont de prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada 17 – 20 ianuarie 2017, de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, dar şi de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.

Şi deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie, a contat în scenariul amintit mai sus.

Totuşi, ministrul Energiei a precizat că adoptarea Hotărârii „nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia”, ci un plan B la care autorităţile pot apela „în cazul în care situaţia o cere”. „Măsura este menită să protejeze populaţia de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică şi ar presupune intervenţia operatorului de transport şi sistem asupra tranzacţiilor angajate de energie electrică la export”, precizează oficialii Ministerului Energiei.