Programul de Guvernare s-a reeşapat. Impozitul pe gospodărie a fost desfiinţat

Programul de Guvernare s-a reeşapat. Impozitul pe gospodărie a fost desfiinţat

Noua strategie financiară nu mai conţine Impozitul pe Gospodărie şi a dispărut şi din programul de guvernare care urmează să fie votat astăzi, împreună cu noul Executiv condus de Mihai Tudose. Potrivit noului document care va sta la baza strategiei guvernamentale, impozitul pe venitul global pentru persoanele fizice va fi reintrodus începând cu 2018.

De asemenea, s-a renunţat la angajarea unor consultanţi fiscali. „Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor”, se arată în documentul citat de Capital.ro.

Ceea ce a rămas ca şi în proiectul iniţial de impozitare a veniturtilor este pragul de 2.000 lei, astfel, veniturile sub această sumă nu vor fi impozitate. De asemenea, ca şi în varianta veche, cea care implica introducerea impozitului pe gospodărie, care se regăseşte în vechea variantă a programului de guvernare, se vor aplica deduceri ”care să încurajeze economisirea, investiţiile şi creşterea standardelor de sănătate şi educaţie pentru populaţie”, se arată în acelaşi document.

Ca o noutate, fiecare român va trebui să facă o declaraţiei de patrimoniu, care să conţină toate bunurile deţinute. Încă nu s-a specificat dacă această declaraţie se face anual, semestrial, trimestrial sau o dată la 10 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit noului program de guvernare, vor exista modificări legislative care vor obliga, de la 31 decembrie 2019 ca firmele cu capital negativ să îşi reîntregească capitalul şi ANAF să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiţii. Fiscul va fi împuternicit de anul viitor să colecteze cât mai multe taxe, inclusiv cele de la Agenţia Fondului de Mediu.

Legea insolvenţei va fi modificată şi ea, cel târziu până la  1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămână în faliment mai mult de doi ani, spune documentul, sau dacă nu îşi respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de şase luni. De asemenea, o persoană fizică nu va mai putea înfiinţa o firmă nouă pentru o perioadă de  câtiva ani dacă a avut două firme aflate în insolvenţă.

Impozitul pe profit va fi desfiinţat

Programul de guvernare modificat prevede  şi desființarea impozitului pe profit, de la 1 ianuarie 2018.

Acesta va fi înlocuit cu impozitarea pe cifra de afaceri care va avea două chiar trei trepte de impozitare, se arată în documentul citat de Capital.ro. De asemenea, tot de anul viitor, impozitul pe dividende va fi zero. Ambele măsuri coroborate, vor permite patronilor să decapitalizeze legal companiile care vor fi în pericol de colaps.

Tot de la 1 ianuarie 2018 ar urma să se aplice o contribuţie de solidaritate, spune programul de guvernare modificat. Potrivit unor surse aceasta ar însemna o impozitare ridicată a veniturilor mari. Respectiv o impozitare progresivă a veniturilor. Tot de la 1 ianuarie 2018, guvernul PSD pregăteşte o taxă suplimentară pe produsele ale căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei. Este vorba de produsele cu conţinut ridicat de zahăr.

De asemenea, profiturile  obţinute din extracţia de resurse naturale şi neprelucrate în România , vor fi impozitate cu cel puţin 20% în plus faţă de cota de 16%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu până la finalul acestui an.

Veniturile medicilor nu vor fi impozitate, de anul viitor. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi eliminat, şi se va dubla cel pentru terenul nelucrat timp de doi ani consecutivi.