Mascarada de proces din ziua de CRĂCIUN a FAMILIEI CEAUȘESCU și niște MORȚI SUSPECTE

Mascarada de proces din ziua de CRĂCIUN a FAMILIEI CEAUȘESCU și niște MORȚI SUSPECTE

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost împușcați în ziua de Crăciun a anului 1989, în urma unei mascarade de proces.

Președintele instanței care a condamnat cuplul Ceaușescu la moarte avea să fie găsit mort câteva luni mai târziu, împușcat cu pistolul din dotare. Verdicul oficial a fost sinucidere.

Sentința de condamnare la moarte a familiei Ceaușescu a fost pronunțată la ora 14:45 și, deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu, în curtea unității militare din Târgovește, lângă clădirea corpului de gardă.

Unul din așa-zișii avocați ai apărării motivase că din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată cine sunt cei care au fost parte la mascarada de proces:

Preşedintele instanței – colonel de justiţie Gică Popa Judecător – colonel de justiţie Ioan Nistor Asesori populari – cpt. Corneliu Sorescu – lt. maj. Daniel Condrea – lt. Ion Zamfir Procuror militar – maior de justiţie Dan Voinea Grefier – plut. maj. Jan Tănasă

Avocați din oficiu - Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu

Grefierul Jan Tănasă povestea cum l-a marcat condamnarea lui Ceaușescu pe judecatorul Gică Popa.

Pe 25 decembrie 1989, dimineața, Jan Tănasă a fost chemat la ordin de Popa: "Ia-ti haina militara! Mergem sa judecam teroristi!" Acelasi ordin il primise si el, Popa si colonelul Nistor. Nu stia nici unul dintre ei cine sunt teroristii, unde vor fi judecati si, mai ales, care sunt capetele de acuzare.

De pe stadionul Steaua au fost duși cu elicopterul la Targoviște. “Știam ca Ceausescu fusese prins prin zona... Era prea de tot... Dar nu ni s-a spus nimic explicit. Am intrat in incaperea unde li s-a facut vizita medicala, apare pe caseta. Acolo ni s-a spus ce trebuie sa facem, pe cine trebuie sa judecam. Stanculescu ne-a spus ca e vorba de cuplul Ceausescu. Mi-am inchipuit ce verdict trebuie sa dam, dar nu ni s-a spus nimic despre asta. Popa a cerut un Cod Penal. Devenise nervos". Procesul a început pe ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40.

Capetele de acuzare erau:

  1. Genocid - peste 60.000 victime;
  2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
  3. Subminarea economiei naționale.
  4. Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

Avocații impuși cuplului i-au acuzat în loc să-i apere. Nici până azi nu a putut fi dovedită existența unor conturi secrete care ar fi conținut banii menționați de acuzatori.

Morți suspecte

Judecator militar Gica Popa, cel care a pronuntat condamnarea la moarte a familiei Ceaușescu, s-a sinucis prin impuscare intr-o unitate militara la data de 1 martie 1990, dupa ce a cerut trimiterea la o ambasada in strainatate, pentru protectie. Generalul Popa, pana la sinucidere, a fost asaltat de telefoane de amenintare cu moartea.

Locotenent-colonelul de Securitate Vasile Malutan, fost pilot al lui Nicolae Ceausescu, s-a prabusit cu elicopterul de la inaltimea de 12 metri "in timp ce uda vita-de-vie" la Fundulea ("moarte accidentala"). Cu o zi inainte de a muri, el a sustinut in fata unei comisii parlamentare ca "la plecare, in 22 decembrie, Nicolae Ceausescu avea cu el o valiza plina cu documente".

Generalul Nicolae Militaru, primul ministru postCeaușescu al Apararii, a murit de cancer galopant ("moarte naturala") in 1996, la scurt timp dupa ce a anuntat ca va fi contracandidatul lui Ion Iliescu la presedintia Romaniei.