Povestea tragică a primarului care a jurat să lupte „până la moarte” cu DNA

Povestea tragică a primarului care a jurat să lupte „până la moarte” cu DNA

DNA a încasat o cruntă lovitură, 42 de persoane, printre care și două super-VIP-uri din politică, fiind achitate de Înalta Curte. Este vorba de dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, și al deputatului Mircea Drăghici, cauză penală în care au fost trimiși în judecată și 38 de primari și viceprimari din județ. La o primă vedere pare că achitările au fost date de judecătorii instanței supreme din cauza ambiguității definirii abuzului în serviciu, primarii fiind acuzați de această infracțiune, dar pronunțarea a fost dată pentru că ”nu există fapta”, adică edilii sunt considerați nevinovați indiferent de definiția infracțiunii din Codul Penal.

Decizia nu e definitivă, ea fiind atacată de DNA la completul de cinci judecători al Înaltei Curți.

 

Ales primar, în ciuda dosarului

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Printre cei acuzați de DNA se număra și Nicolae Smădu, primarul din Domnești, Argeș. Ca și la ceilalți, acuzațiile erau legate de acceptarea unor contracte de consultanță care, potrivit procurorilor, fuseseră impuse de Nicolescu și Drăghici. Cazul ”Smădu” este special, pentru că, spre deosebire de ceilalți co-inculpați, el nu a mai apucat să vadă sentința care îi dă câștig de cauză. A murit la doi ani de la începerea urmăririi penale pe numele său.

Imagine de la înmormântare

Smădu a câștigat alegerile din Domnești de trei ori, în 2008, în 2012 și, ultimele, în 2016. Cele din 2016 le-a câștigat cu o majoritate clară, cu dublul numărului de voturi față de al doilea clasat, deși era deja trimis în judecată de DNA.

Pe 4 noiembrie 2014, procurorii argeșeni, conduși atunci de actualul adjunct al lui Kovesi, Călin Nistor, au început urmărirea penală în dosar. La 23 noiembrie 2015, cei 42 de inculpați au fost trimiși în judecată.

Ultima ședință de judecată la care a participat Smădu a fost cea din 21 octombrie 2016. A fost termenul la care judecătorii au cerut DNA un punct de vedere după ce, în același an, Curtea Constituțională declarase parțial neconstituțional articolul de lege care definește abuzul în serviciu.

 

Două zile de agonie

 

Pe 6 noiembrie 2016, Nicolae Smădu a intrat în curtea Spitalului din Domnești, ca să își viziteze fiul. În curte i s-a făcut rău, a dus mâna la frunte și a căzut. A fost transportat la spitalul județean și apoi la Bagdasar Arseni, în București. Două zile, primarul a fost în comă, în urma unui atac cerebral. Pe 8 noiembrie a murit.

Înmormântarea sa a adunat mii de oameni, cetățeni din comună și politicieni locali.

Smădu a rămas în memoria concetățenilor, un an mai târziu fiind organizat chiar și un festival comemorativ.

Procesul împotriva sa nu a încetat după decesul inculpatului, fiind vorba de un prejudiciu indicat în rechizitoriu.

 

”Până la moarte”

Avocata lui Nicolae Smădu își amintește într-o postare pe Facebook de o discuție avută cu primarul, discuție în care i-ar fi spus: ”Până la moarte, doamna avocat, eu cu ăstia cu DNA-ul lor mă lupt până la moarte că n-am luat un leu, vedeti cat mă iubeste lumea?! Să nu vă fie frică cu mine că eu nu cedez, nu am făcut nimic!”

Avocata citează și fragmentul din minuta Înaltei Curți legată de clientul său, pronunțată pe 27 iunie 2018: “În temeiul art.396 alin. (5) raportat la art.16 lit. a Cod procedură penală achită pe inculpatul Smădu Nicolae, la data săvârşirii faptelor primar al comunei Domneşti, jud. Argeş, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzute de art. 13/2din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal".

”16 litera a” înseamnă că fapta de care respectivul fusese acuzat nu există.