Primăria ascunde sub pământ la Timișoara vestigii unice vechi de sute de ani

Primăria ascunde sub pământ la Timișoara vestigii unice vechi de sute de ani

Timișoara a ajuns de poveste pe BBC Travel cu cele mai recente descoperiri arheologice din oraș: ruinele fostelor băi turcești din vremea sultanului Suleyman Magnificul. În ciuda faptului că e vorba de niște vestigii rare, Primăria a decis să facă economie la bani și să le acopere cu pământ.

Tot ce mai pot vedea turiștii străini care au aflat că în Timișoara au fost descoperite băile otomane, sunt niște linii trasate din pavaj de altă culoare în Piața Libertății, care marchează locul vestigiilor istorice.

Vreme de 164 de ani (1552 – 1716) Timișoara a fost Pașalâc turcesc. Aici a fost construită mai întâi o moschee, dedicată sultanului învingător, nimeni altul decât Suleyman Magnificul, și băi turcești. Istoricii care s-au opus acoperirii acestora explică de ce era mai important să fie lăsate la vedere. ”Odată cu îngroparea băilor turcești s-au îngropat drepturile comunității de a apăra istoria și patrimoniul orașului de actele unor decidenți vremelnici. Poziționată în apropierea moscheii, clădirea hamam-ului avea un rol deosebit în viața societății islamice de la Timișoara.  Acest ansamblu de clădiri este unic în România (n.r. ziduri groase de peste 1 m, o dimensiune impresionantă (aprox. 33×13 m), sistem de încălzire, de tip hypocaust, preluat de turci pe filieră bizantină, asemănător celui folosit de romani). Din nefericire, toate aceste descoperiri sunt îngropate pentru totdeauna sub pavimentul peste care mii de oameni vor trece ignorând un panou sec”, arată arheologul Alexandru Hegyi.

În proiectul inițial de restaurare a zonei s-a prevăzut păstrarea la vedere a vestigiilor, dar s-a ales varianta ieftină. ”Totul este rezolvat aici pe o legislaţie specială. Această soluţie este cea pe care au stabilit-o specialiştii”, a explicat primarul Nicolae Robu. În fața nemulțumirilor publice și a contestației depuse de Muzeul Banatului la Ministerul Culturii, Primăria comunică faptul că se va realiza o machetă ”cu o notă de spectaculozitate”, după cum a punctat edilul,  a construcțiilor otomane de acum trei secole. (Fotografii:Adrian Pîclișan)