Scrisoare deschisă a pacienţilor către Victor Ponta. Lista compensatelor la 1 aprilie sau se va lăsa cu proteste

Scrisoare deschisă a pacienţilor către Victor Ponta. Lista compensatelor la 1 aprilie sau se va lăsa cu proteste

Asociaţia Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a trimis o scrisoare premierului prin care îi cer respectarea calendarului iniţial al proiectelor de legi din Sănătate. Altminteri, spune Cezar Irimia, vor fi declanşate acţiuni de protest în toată ţara şi la Parlamentul European.

Protestele vor fi declanşate în luna mai dacă noua listă a medicamentelor compensate şi gratuite nu va funcţiona până la 1 aprilie, data anunţată de fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. "Vom avea o interpelare în Parlamentul European, iar dacă lista de medicamente compensate şi gratuite nu va intra în vigoare de la 1 aprilie nu ne vom opri doar aici. În Parlamentul European vom merge cu siguranţă, este, nu este implementată lista, iar următoarele acţiuni vor fi proteste în faţa Guvernului României. Noi spunem că Guvernul României este responsabil de tot ceea ce se întâmplă pentru că tot Guvernul Ponta I, II, III, V, VII cât este nu ne interesează, am avut mare încredere în construcţia politică care a fost până acum la conducere USL. Dezamăgirea este la fel de mare, aşa direct proporţională cu speranţele pe care ni le-am pus, dezamăgirea este foarte mare, de aceea noi ne-am hotărât ca în luna mai să tragem un semnal de alarmă înaintea europarlamentarelor, să facem un miting puternic în faţa Guvernului şi în faţa Parlamentului European', a declarat astăzi la Palatul Parlamentului preşedintele APCR, Cezar Irimia.

Potrivit documentului trimis către Guvern, APCR va cere sprijin în demersurile sale celor mai importante ambasade prezente în România.

"Suntem 3 milioane de pacienţi cronici a căror viaţă se află în mâinile dvs. (...) Ştim că din punct de vedere administrativ au fost făcute, în mod transparent, toate demersurile pentru actualizarea şi intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate. Au fost consultate asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale ale medicilor, autorităţile locale, Comisiile Consultative ale MS, toţi factorii decizionali din sistemul sanitar. Au fost analizate medicamentele din punct de vedere cost-eficienţă şi au fost îndeplinite toate formalităţile privind procesul de evaluare a tehnologiilor medicale aşa că, în acest moment este nevoie doar de semnătura dvs, domnule prim-ministru", se arată în scrisoarea APCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cezar Irimia a precizat că au fost invitaţi la dezbaterea "Pacientul român, pacient european" reprezentanţi ai Guvernului şi ai ministerului de Finanţe, însă nu au răspuns invitaţiei.