NU le mânca. Cele 7 alimente NESĂNĂTOASE

NU le mânca. Cele 7 alimente NESĂNĂTOASE

Nutriţioniştii consideră că mult timp s-a crezut că grăsimile sunt responsabile pentru obezitate, boli de inima şi alte afecţiuni.

Iată însă că există şi alte alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase pe cât credem. Este vorba despre 7 alimente, aşa cum reiese din cartea „The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat & Cheese Belong in a Healthy Diet” (“Grăsimile surpriză: De ce untul, carnea şi brânza sunt sănătoase”), scrisă de Nina Teicholz, după cum subliniază  mindbodygreen.com.

Printre acestea

Pe primul loc, uleiurile vegetale. Printre acestea se numără uleiul de soia, de porumb, alune şi cel de floarea soarelui care produc oxidanţi toxici atunci când sunt folosite la temperaturi ridicate pentru o perioada lungă de timp. O “variantă” o reprezintă untul, untura, seul, uleiul de cocos, deoarece sunt mai stabile la temperaturi ridicate şi nu se oxidează uşor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locul doi: laptele degresat. Vitaminele A, D, K şi E pot fi absorbite de organism numai când sunt însoţite de grăsime. Variantă: laptele integral, care conţine grăsimile necesare pentru absorbirea vitaminelor. Pe trei se situează alimentele sărace în grăsimi. Înlăturarea în totalitate a grăsimii din alimente interferează cu gustul şi textura şi pentru a compensa, producătorii folosesc alte substanţe care sunt bazate pe carbohidraţi. Alegeri mai bune: produsele normale care, de obicei, conţin mai puţin zahăr şi carbohidraţi.

Locul patru: fructele. Sunt bogate în fructoză, în special în cazul fructelor foarte dulci precum ananasul, strugurii, pepenele verde şi fructele uscate. Fructoza merge direct în ficat şi provoacă creşterea trigliceridelor şi a celorlalte lipide nesănătoase, care pot duce la boli de inimă. Variantă: pentru gustări alegeţi brânzeturi sau nuci, alune.

Mai bune

Locul 5: cerealele integrale. Şi în cerealele integrale sunt carbohidraţi, care se descompun în glucoza din corp. Studiile de laborator au stabilit că persoanele care au o dietă bogată în carbohidraţi, prezintă un risc mai ridicat pentru boli de inimă, diabet şi obezitate. Alegeri mai bune: peşte, produse lactate, ouă. Carnea de pui se situează pe locul şase. Este buna, însă nu şi dacă e consumată  tot timpul. Puiul e mai sărac în nutrienţi, comparativ cu carnea roşie, care conţine fier, selenium acid folic, vitaminele B6 şi B12. Variantă: carnea roşie. “Nu există suficiente dovezi care să susţină că grăsimile saturate şi colesterolul din ea îţi vor produce atac de cord” se spune în cartea menţionată mai sus.

Pe 7, uleiul de masline. Niciun studiu nu a stabilit clar că uleiul de masline are abilităţi de a te scăpa de bolile de inimă. Alegeri mai bune: uleiul de cocos şi untura, pentru gătit, deoarece sunt mai stabile la temperaturile înalte şi nu se oxidează prea usor. Uleiul de măsline poate fi folosit în salate şi la alte produse preparate la temperatura camerei.