MARTOR în dosarul unui INTERLOP al lui Nuțu CĂMĂTARU, anchetat de DIICOT pentru TRAFIC DE MIGRANȚI

MARTOR în dosarul unui INTERLOP al lui Nuțu CĂMĂTARU, anchetat de DIICOT pentru TRAFIC DE MIGRANȚI

Un martor în dosarul în care a fost arestat „senseiul” lui Nuțu Cămătaru, în urmă cu șase ani, este cercetat, acum, de DIICOT pentru trafic de migranți. Este vorba despre Valentin Grigore Medragoniu, zis „Armanca” care a fost reținut, în 2012, pentru că și-ar fi schimbat declarațiile împotriva lui Emilian Ştefan, zis „Emil de la Viena”, încarcerat în martie 2011, pentru implicare în acțiuni violente de recuperare a datoriilor.

Un martor din dosarul în care au fost cercetați, în anii 2011 și 2012, oamenii lui Nuțu Cămătaru, pentru constituirea unui grup infracţional ce avea ca scop obţinerea unor sume de bani, prin ameninţare şi exercitare de violenţe, respectiv cămătărie şi şantaj, revine în actualite într-o anchetă DIICOT  Mehedinți. Valentin Grigore Medragoniu, zis „Armanca” a fost reţinut, în februarie 2012, pe motiv că şi-ar fi schimbat declaraţia dată împotriva oamenilor lui Nuțu Cămătaru, în schimbul unei maşini şi a unei sume consistente de bani. El fusese, inițial, martor al acuzării lui Emilian Ştefan, zis „Emil de la Viena”, cunoscut ca „Senseiul lui Nuțu Cămătaru”, condamnat la 7 ani de închisoare.

Vali Armanca a fost prins, luni, împreună cu alți șapte bărbați, în urma unei acțiuni a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Mehedinţi,  coordonată de un procuror DIICOT. Mai exact, Vali Armanca făcea parte, susțin procurorii, dintr-o rețea internațională de trafic de migranți, formată din bulgari și români. Cei opt bărbați își stabiliseră „cartierul general” în comuna Cetate, din județul Dolj, de unde coordonau trecerea ilegală a frontierei și transportul străinilor către granița de Vest a României. Liderul grupării era Daniel Deliu, de 39 de ani, din Cetate care, așa cum reiese din datele oficiale ale poliției doljene, se ocupă cu trafic de migranți de circa 11 ani. El a mai fost cercetat pentru trafic de migranți, împreună cu soția sa, Cristina, în anul 2006, atunci când a fost prins după ce a trecut, illegal, peste Dunăre un grup de chinezoaice.

Filiera româno-bulgară

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma acțiunii de ieri, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui  Daniel Deliu, Bogdan Costinel Sandu, Sorin Nicolcea şi Mitică-Arun Meleancă şi măsura controlului judiciar faţă de Ion Aurel Manciu zis Adi Cruceru, Valentin Grigore Medragoniu, zis Armanca şi Nicoliţă Toma, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de migranţi.

DIICOT și Poliția Română transmit că, din 15 mai și până în prezent, în zona comunei Cetate din judeţul Dolj şi pe teritoriul Bulgariei, corespunzător acestei zone, s-a constituit un grup infracţional transnaţional format din Bogdan Costinel Sandu, Daniel Deliu, Mitică-Arun Meleancă, Sorin Nicolcea, Ion Aurel Manciu, Valentin Grigore Medragoniu, Nicoliţă Toma, suspecţii L. T. şi H. A. I. precum și alte persoane, ce a acţionat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți,  prin  racolarea, transferarea, călăuzirea şi transportarea unor persoane de origine arabă, pe teritoriul României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat și pentru obținerea unor foloase patrimoniale în schimbul acestor activități infracționale.

Membrii grupului se ocupau de călăuzirea şi transportarea cetățnilor arabi la graniţa de vest a României, respectiv în municipiul Timişoara, judeţul Timiş.

Primul palier al grupării cu ramificaţie transnaţională a fost  constituit de către persoane de origine bulgară ce acţionau pe malul bulgăresc al Dunării şi care aveau rolul de a racola persoane de origine araba şi de a asigura transferarea acestora pe malul românesc al Dunării, cu ajutorul unor ambarcaţiuni.

Preluarea migranţilor pe malul românesc al fluviului Dunărea era asigurată de către Deliu care era ajutat şi de către L. T., acesta trasnportându-i cu căruţa în locuri ferrite, precum plantaţii de vie sau la stâna de oi pe care acesta din urmă o are pe malul Dunării. Daniel Deliu era singurul care ţinea legătura cu liderul bulgar al grupării, cei doi hotărând data, ora şi locul în care migranţii erau transferaţi cu ambarcaţiunea de pe malul bulgăresc pe malul românesc al Dunării.

Tot Deliu era cel care organiza transportul pe teritoriul României de la graniţa de sud, din jud. Dolj până la graniţa de vest în jud. Timiş.

În organizarea transportului, Deliu lua legătura cu Bogdan Costinel Sandu care, la rândul său, îi contacta pe Manciu, Medragoniu şi Toma care aveau rolul de cărăuşi în sensul că transportau migranţii cu diverse autoutilitare la graniţa de vest a României sau rol de „antemergători” pe parcursul traseului, acest rol presupunând anunţarea şoferului care trasporta migranţii despre eventualele filtre ale poliţiei.

Procurorii DIICOT au reținut că membrii grupării au efectuat transporturi ale migranților spre granița de vest a României în zilele de 15.05.2017, 04.06.2017, 12.06.2017 şi 24.07.2017.

În aceeaşi perioadă, membrii grupului au vrut, în permanență,  să preia migranți ce erau trecuți fraudulos în România și să îi transporte la granița cu Ungaria fiind însă  împiedicați fie de polițiștii de frontieră care se aflau în zona în care aceştia operau, fie nu era un număr suficient de migranți pentru ca transportul să fie profitabil sau se întâmpla ca pe teritoriul Bulgariei să fie depistate călăuzele ce acţionau pe teritoriul României.

Uneori, au mai fost folosiţi în asigurarea transportului migranţilor şi Sorin Nicolcea şi Mitică-Arun Meleancă.

Prinși în flagrant

După ce membri rețelei au fost supravegheați o perioadă lungă de timp, cu ajutorul ofițerilor de la Direcția Operațiuni Speciale, în cursul nopţii 24 iulie 2017, ora 03.10, polițiștii au interceptate două  autoutilitare cu numere emise de către autoritățile bulgare. Într-un vehicul a fost depistat  Meleancă, care conducea autovehiculul respective,  precum şi 12 cetăţeni de origine arabă care nu aveau asupra lor nici un document de identitate.

În cel de-al doilea autovehicul au mai fost depistașți  Bogdan Costinel Sandu şi Sorin Nicolcea, aceştia având rol de antemergător în transportarea migranţilor pe teritoriul României spre graniţa cu Ungaria.

Pentru destructurarea grupului infracţional, luni, procurorii DIICOT Mehedinți,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Mehedinţi au efectuat șase percheziţii domiciliare, în judeţele Dolj şi Mehedinţi.

Cei patru reținuți urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

 Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. La activități au participat și jandarmi.