Majorarea prețurilor la asigurarea auto obligatorie a generat ieri acțiuni de protest în rândul transportatorilor și al reprezentanților service-urilor auto.
Membrii Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) și Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România au protestat, ieri, față de creșterea tarifelor pentru asigurarea de răspundere civilă obligatorie. În Timișoara, șoferii au încercat să organizeze o acțiune de protest prin Facebook, iar peste 700 de reprezentanți ai service-urilor au cerut în București demiterea conducerii Asociației de Supraveghere Financiară, din cauza normelor pe care aceasta le-a impus în domeniul RCA-ului. Cu toate acestea, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, declara recent că dezechilibrul pieței de asigurări RCA, care se confruntă cu pierderi mari în ultimii ani, trebuie soluționat, însă acest lucru nu înseamnă o majorare a tarifelor.
Daune mai mici
Pe de altă parte, președintele ASSAI, Cristian Munteanu, găsește ASF ca principal vinovat pentru schimbările ce vor urma din 2015, una dintre acestea fiind scăderea cu 30% a beneficiilor din partea asiguratorilor, în cazul unui daune majore a autoturismului.
Totodată, acesta a declarat pentru EVZ că nu înțelege de ce este încă permisă pe piață vânzarea polițelor de asigurare emise de companii cu datorii mari, care au practicat, de-a lungul timpului, cele mai mici prețuri.
Replica ASF
Într-un comunicat de presă, ASF a încercat să răspundă acuzațiilor:
● ASF nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare societate de asigurare.
● ASF urmărește modul în care asiguratorii își achită obligațiile asumate în baza polițelor și prin măsurile adoptate vizează îmbunătățirea activității pe acest segment.
● La nivelul celor 11 societăți care au dreptul să emită polițe RCA, rata combinată a daunei este de 117%.
Creșteri de 30%
Potrivit calculelor EVZ, polițele RCA s-au scumpit cu 20-30% în ultimul an, pentru șoferii care nu intră în clasa superioară de risc. De exemplu, pentru o mașină Volkswagen Polo cu capacitate cilindrică de 1.200 cmc, fabricată în anul 2007, polița costa acum un an 299 de lei, la City Insurance, pentru ca în prezent prețul să fie 389 de lei. Pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani, încadrați de societățile de asigurări într-o clasă de risc superioară, tarifele aproape s-au dublat în ultimul an.