Liviu Dragnea acaparează PSD. EVZ vă prezintă „harta” puterii sale

Liviu Dragnea acaparează PSD. EVZ vă prezintă „harta” puterii sale

Deși este condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în primă instanță, în Dosarul „Referendumul”, Liviu Dragnea își extinde încet-încet puterea în PSD.

Cunoscut drept șeful baronilor, președintele interimar al PSD se bucură de sprijin din toate zonele importante: Parlament, Guvern și primării. Și fostul președinte Ion Iliescu a pus umărul la alegerea lui Liviu Dragnea drept președinte interimar. O funcție nestatutară. Cu toate acestea, susținătorii lui Dragnea au făcut o demonstrație de forță, în momentul în care a fost condamnat. Timp de o săptămână, au încercat să îl convingă să nu renunțe la funcția de președinte executiv.

A refuzat, dar a profitat de sprijinul lor și a pus la cale un plan pentru a o înlătura pe Rovana Plumb de la șefia interimară. EVZ vă prezintă „harta” puterii în PSD a baronului de Teleorman, aflat zilele acestea în concediu în Brazilia.

Cine-mparte, parte-și face!

Unul dintre principalele motive pentru care liderii locali ai PSD îl susțin pe Dragnea este că majoritatea au funcții în administrație, iar Ministerul Dezvoltării, controlat de „superbaronul” PSD, este instituția prin care administrațiile locale primesc bani. Cum alegerile locale și parlamentare se apropie cu pași repezi, ascendentul lui Dragnea asupra lor este mare. Cei mai fervenți suporteri ai lui Dragnea sunt Marian Oprișan (Vrancea), Paul Stănescu (Olt) și Gabriel Zetea (Maramureș). Ei au renunțat la funcțiile de conducere în semn de protest față de demisia lui Dragnea din funcția de președinte executiv. Ulterior, i s-au alăturat Claudiu Manda (Dolj), Ioan Mang (Bihor), Cristian Rizea (Sectorul 5), Mircea Govor (Satu-Mare), Nicolae Bădălău (Giurgiu), Ioan Cindrea (Sibiu), Dumitru Buzatu (Vaslui), Codrin Ștefănescu și Ionel Arsene (Neamț).

Stăpânul legilor anti- Justiție

Printre suporterii lui Dragnea se numără și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, vicepreședintele Florin Iordache și liderul deputaților PSD Marian Neacșu. „Liviu Dragnea cunoaște cel mai bine partidul. Este singura soluție în acest moment, pâna la Congres”, spunea Zgonea în CExN-ul în care a fost ales Dragnea interimar. Cu ajutorul celor trei, Dragnea controlează deciziile pe care deputații le vor lua, mai ales că, deocamdată, PSD se bucură încă de o majoritate confortabilă în această cameră a Parlamentului. Aici se află cele 20 de proiecte de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care, dacă vor trece de Parlament, vor ușura foarte mult viața politicienilor acuzați de fapte de corupție.

Senatul, teritoriul lui Sârbu

La Senat, lucrurile nu sunt atât de roz ca în Camera Deputaților, unde șef este Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. De altfel, el a fost unul dintre contestatarii lui Dragnea când acesta a preluat șefia interimară a partidului. Chiar dacă, în Senat, PSD nu are aceeași majoritate confortabilă ca în Cameră, Sârbu este susținut de majoritatea senatorilor. „Rezultatele muncii noastre sunt considerabile și vor avea un impact major în ghidarea traseului politic pe care îl are grupul nostru”, le-a scris Sârbu într-o scrisoare adresată senatorilor la finalul sesiunii parlamentare. Înainte ca Dragnea să își anunțe candidatura la șefia interimară a PSD, Sârbu a răbufnit și i-a transmis acestuia că nu are nicio funcție în partid. „Domnul Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nicio funcție”, a spus el.

Ministerul Dezvoltării, mina de aur

Imediat după condamnarea din Dosarul „Referendumul” Liviu Dragnea a demisionat de la șefia Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației. Imediat, în interiorul partidului au început să fie vehiculate două nume pentru preluarea portofoliului: Rovana Plumb și Sevil Shhaideh (foto). Câștigătoarea postului a fost Sevil Shhaideh - fina lui Dragnea - secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Controlul asupra Ministerului Dezvoltării este pe atât de important, pe cât banii dedicați administrațiilor locale sunt repartizate de această instituție. Cu atât mai mult cu cât, Ministerul Dezvoltării Regionale a obținut o surprinzătoare majorare de buget, după schimbarea conducerii PSD. Inițial, acest minister urma să obțină, la rectificarea bugetului, un plus de 21 de milioane de lei. Ordonanța Guvernului 20/2015 privind rectificarea bugetară, publicată în Monitorul Oficial la 31 iulie, prevede însă o suplimentare cu aproape 622 de milioane de lei a sumelor alocate Dezvoltării Regionale, bani destinați primăriilor. Bugetul inițial al Ministerului, de dinainte de rectificare, era de 5 miliarde lei. Instituția are dreptul să angajeze credite de 3,6 miliarde lei în plus în acest an și să-și majoreze creditele de angajament aferente programului bugetar „Programul Național de Dezvoltare Locală“ cu suma de 2 miliarde lei

FOTO: Sevil Shhaideh 

Primarii, la mâna lui

Liviu Dragnea are un ascendent important și asupra primarilor PSD, altul decât cel legat de resursele financiare. El va avea ultimul cuvânt în privința candidaturilor pentru alegerile locale. Cum primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, edilii în funcție au prima șansă, motiv pentru care sunt direct interesați să fie desemnați candidați. De aceea, Dragnea se bucură de susținerea edililor vechi și cu influență în partid, precum primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, care, deși este condamnat la cinci ani de închisoare, încă se află în funcție. Faptul că însuși președintele partidului este condamnat în primă instanță, lui Boșcodeală îi dă siguranța că nimeni nu îi va cere să facă pasul înapoi. Lui Dragnea i s-au alăturat și primari din generația tânără, precum Lia Olguța Vasilescu (Craiova) și Robert Negoiță (Sectorul 3).