Editura Evenimentul si Capital

INTERCEPTĂRI. Nume "grele" din politică au "picat pe tehnică" în dosarul milionarului Ioan Niculae

Autor: | | 2 Comentarii | 3776 Vizualizari

Patronul Interagro Ioan Niculae îi cerea insistent prin telefon şefului CJ Brăila Ioan Bunea Stancu să intervină pe lângă demitari şi politicieni de rang înalt pentru susţinerea actului normativ privind acordarea de subvenţii la achiziţia de îngrăşăminte din producţia internă. Dacă această Hotărârea de Guvern ar fi fost emisă i-ar fi adus lui Ioan Niculae venituri de sute de milioane de euro.

Următoarea convorbire telefonică cu relevanţă infracţională are loc în ziua de 07.03.2009, la ora 10:16:54, când Ioan Niculae (IN), a fost contactat de Gheorghe Bunea Stancu (GBS).

Procurorii notează că această convorbire este cea mai importantă în ansamblul probator privind traficul şi cumpărarea de influenţă.

Acesta este momentul când Ioan Niculae, soliciând sprijinul pentru realizarea intervenţiilor la nivelul decizionalilor guvernamentali, îi promite lui Gheorghe Bunea Stancu că va rula o parte din cantităţile de îngrăşăminte prin intermediul firmelor controlate de omul politic.

La rândul lui, Bunea Stancu, fără nicio rezervă, îşi exercită influenţa şi autoritatea pentru a obţine folosul necuvenit promiţând că va realiza demersuri ferme pentru rezolvarea intereselor patronului Interagro în privinţa obţinerii subvenţiilor pentru îngrăşăminte.

În una din interceptări Ioan Niculae face referire la “Preşedinte”, despre care procurorii susţin că ar putea fi vorba de fostul şef de stat Traian Băsescu.

“Din discuţiile telefonice rezultă că omul de afaceri Ioan Niculae ar mai fi discutat şi cu alte persoane, inclusiv demnitari, despre problematica actului normativ privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte, fiind folosite titulaturi generice ca «preşedintele», afirmaţie care ar putea să conducă către preşedintele României la acel moment, Traian Băsescu, despre care inc.Ioan Niculae afirmă că ar fi la curent cu «problema» lui şi care a promis că se va adopta respectivul act normativ chiar dacă asta ar însemna să se exercite presiuni asupra ministrului Ilie Sârbu", scriu procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, există numeroase convorbiri telefonice din care rezultă că Ioan Niculae i-a solicitat sprijinul lui Gheorghe Bunea Stancu, la acel moment preşedinte organizaţiei judeţene şi vicepreşedinte PSD,  apropiat al preşedintelui PSD de la acel moment, Mircea Geoană, pentru a-l influenţa pe ministrul Ilie Sârbu să accepte să promoveze proiectul de HG. 

“IN: Băi, gândeşte-te la câteva judeţe care ştii tu că contezi pe ele! Deci vorbeşte cu colegi de-ai tăi care sunt prieteni cu tine.

GBS: Da.

IN: Deci tu nu faci niciun efort financiar. Toată marfa este a mea, o trec pe tine, eu plătesc transportul, pentru că mă blochez cu fabricile. Sunt în pericol iminent de a-mi opri fabricile din lipsă de... Dacă nenorocitul ăsta nu scoate până miercuri Hotărârea de Guvern... Astăzi au şedinţă de Guvern, acuma.

GBS: Păi, atunci, hai măi că mă ocup eu de ședința de Guvern și-ți spun eu exact despre ce este vorba! A zis el c-o scoate?  (momentul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare şi trafic de influenţă !!!!  n.a.) - (n.r. - nota procurorului)

IN: Nu. A zis Preşedintele c-o scoate şi cu el şi fără el. Dar va fi atac tare împotriva voastră.

GBS: Am înţeles. Hai că te sun eu mai după amiază, poate am eu alte de-alea, da?

IN: Da, da.

GBS: Hai! Te pup!

IN: Sună-mă neapărat, că e o treabă importantă pe care trebuie s-o rezolv!

Tot în ziua de 07.03.2009, la ora 13:04:40, între Ioan Niculae (IN) – şi Gheorghe Bunea Stancu (GBS), are loc o altă convorbire relevantă cu privire la demersurile realizate de patronul Interagropentru adoptarea HG care ar fi favorizat grupul său de firme. 

În acest dialog, se face vorbire în mod explicit despre persoane, funcţii, demersuri.

“IN:Alo!

GBS: Da.

IN: Măi, ai reuşit să vorbeşti cu idiotul ăsta? Bagă azi?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate