FRAUDĂ ORGNIZATĂ. Medici, asistente și farmaciști, ACUZAȚI DE FURT prin FIRME FANTOMĂ
- Petrisor Cana
- 13 august 2015, 22:16
O operațiune DIICOT, organizată în urma unui control al inspectorilor antifraudă a condus la anihilarea unei grupări formate din medici, asistente, farmaciști și reprezentanți ai unor societãti farmaceutice care, timp de cel puțin trei ani, au achiziționat și, apoi, a decontat, fictiv peste 13.000 de rețete medicale.
Din informațiile furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reiese că inspectorii antifraud au efectuat, în perioada octombrie 2014 - august 2015, verificări privind respectarea prevederilor legislației fiscale și contabile de către șase societãti din județul Bihor, având ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice.
Inspectorii antifraudã au identificat un prejudiciu cauzat bugetului de stat și al asigurãrilor de sãnãtate în valoare de 3.166.616 lei, pentru recuperarea cãruia au sesizat organele de urmãrire penalã și au dispus instituirea de mãsuri asigurãtorii, prin indisponibilizare de bunuri și popriri pe conturile bancare.
Cazul a fost preluat, apoi, de polițiști și procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea. Oamenii legii au percheziționat, joi, mai multe locații în baza mandatelor de aducere pentru 20 de persoane - medici, asistente, farmaciști și reprezentanți ai unor societãti farmaceutice - din județul Bihor, despre care existã suspiciunea rezonabilã cã au constituit un grup infracțional organizat, specializat în sãvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscalã prin crearea unui circuit tranzacțional fãrã conținut economic real, în vederea fraudãrii bugetului Casei Județene de Asigurãri de Sãnãtate Bihor. ANAF precizează că, pentru medicamentele achiziționate fictiv, una dintre aceste societãți a solicitat ulterior decontarea acestora la Casa Județeanã de Asigurãri de Sãnãtate Bihor, în baza unui numãr de 13.444 de rețete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie și medici specialiști din județul Bihor, în numele unor pacienți care nu au beneficiat în fapt de tratamentele respective. Operațiunile de achizitie/livrare declarate si înregistrate în contabilitate, în perioada 2012-2015, de cãtre societãtile din circuit au avut la bazã operatiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzactionare, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibila și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat. Firmele fantomã interpuse în lanțul evazionist, respectiv societãți care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetãțenie românã și domiciliu în județul Bihor. Societãțile în cauzã nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea nedeclarând achizitii sau livrãri.