Editura Evenimentul si Capital

Florian Bodog: Aducem în procedură de urgență la Unifarm citostaticele care lipsesc

Florian Bodog e convins ca va reuși să modifice 17 protocoale și acte normative până la 1 martie, astfel încât pacienții să aibă acces rapid la tratamente. FOTO: DANA LASCU
Autor: | | 0 Comentarii | 444 Vizualizari

Ministrul Sănătății, Florian Bodog a declarat miercuri, la o dezbatere organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer la Palatul Parlamentului, că se fac demersuri pentru a aduce în procedură de urgență, la Unifarm, citostaticele care lipsesc din spitale pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice.

„Mi-ar plăcea să spun că am soluții pentru toate medicamentele care lipsesc din sistem, mi-ar plăcea să pot face acest lucru, dar ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Sănătății devine un jucător activ în aceste probleme și, prin Unifarm, prin Agenția Națională a Medicamentului, căutăm soluții pentru a rezolva aceste probleme. La momentul de față, suntem în discuții pentru a aduce în procedură de urgență la Unifarm citostaticele care lipsesc. În același timp, știu că există o problemă cu Rivotrilul, pe care mi-au ridicat-o foarte mulți pacienți. (...). Și pentru Rivotril în momentul de față Unifarm caută un producător de Clonazepam care să aducă acest medicament în România. Ceea ce vreau să precizez este faptul că el nu a fost scos de pe listă, ci practic firma importatoare l-a retras de pe piață și noi căutăm soluții pentru a-l înlocui. La fel se va întâmpla cu toate medicamentele care vor fi retrase de pe piață, noi le monitorizăm foarte atent, chiar am luat în calcul pentru medicamentele care pleacă la comerț intracomunitar să găsim măsuri pentru a limita acest lucru”, a spus ministrul Sănătății, Florian Bodog

De la 1 martie comisiile de specialitate de la casele de sănătate se desființează, iar medicii curanți vor fi cei care vor acorda tratamentele pacienților. Pentru asta, însă, au nevoie ca protocoalele terapeutice să fie modificate și actualizate. Numai că, așa cum și ministrul Sănătății a recunoscut, în departamentele din Minister care aveau în atribuții actualizările protocoalelor au fost dizolvate. Pentru a rezolva situația, Florian Bodog a anunțat va constitui un grup de lucru format din specialiști, care să elaboreze protocoalele pentru oncologie, astfel încât doctorii să le poată da medicamente pacienților.

Planul național de cancer este în discuția comisiilor de specialitate. Așa cum știți, comisiile de specialitate sunt bulversate din cauza reglementărilor cu privire la incompatibilități, cu privire la responsabilitatea relativ redusă a cadrelor medicale, a profesorilor, de a participa la acestea din cauza problemelor legate de incompatibilități. În momentul de față, voi constitui un grup de lucru care să lucreze la protocoalele pentru oncologie și la celelalte protocoale care sunt necesare pentru prescripția directă a medicamentelor”, a precizat ministrul.

Trebuie să modifice rapid 17 acte normative și reglementări

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X