Editura Evenimentul si Capital

Dieta SĂRACULUI ne face mai sănătoși. Care sunt alimentele IEFTINE care fac MINUNI pentru organism

FOTOGRAFII: SHUTTERSTOCK
Autor: | | 8 Comentarii | 17813 Vizualizari

Criza economică a readus în meniul românilor cartofii, varza și fasolea. Deși poate părea o alimentație de om sărman, nutriționiștii susțin că este extrem de benefi că pentru organism.

Românii consumă, în medie, aproape 100 de kilograme de cartofi pe an, potrivit statisticilor efectuate la finalul anului trecut. Cantitatea ne plasează pe primele locuri în Europa. De altfel, de când a lovit criza, cartoful a devenit o a doua pâine a românului. „Consumul de cartofi în România este constant şi foarte ridicat. Românii sunt mari consumatori ai acestui produs care este, pe lângă pâine, un aliment de bază”, explică Aurel Tănase, directorul organizaţiei „Prodcom, legume fructe”.

Cartoful cel ieftin

Prețul scăzut al cartofului a determinat tot mai mulți oameni sărăciți de criza economică să-și creeze meniul zilnic cu mâncăruri pe bază de cartof. Anul trecut, mai spune Tănase, prețul unui kilogram de cartofi la producător era de 30-40 de bani, prețul actual din supermarket fiind între 1,5 și 2 lei. „Mare parte a cartofilor de pe piață sunt din import, prețul scăzut fiind și o consecință a embargoului în Rusia ca urmare a conflictului cu Ucraina”, mai spune Tănase.

Consumat în cantități oricât de mari nu provoacă nicio problemă de sănătate, susțin medicii nutriționiști. „Nici vorbă să te îmbolnăvească. Poți să mănânci câți cartofi vrei”, spune profesorul diabetolog Nicolae Hâncu.

Nutriționistul Corina Zugravu ne spune că, deși țara noastră nu este mare producătoare de cartofi, românii au adoptat dieta polonezilor care are la bază cartoful, Polonia fiind unul dintre marii producători.

Fasole și sport!

Nici de fasole uscată nu suntem mari producători, cea care există pe piață fiind importată din Egipt, Iran sau Turcia, mai spune Tănase. Cu toate acestea, nici fasolea nu lipsește de pe masa românului, alături de varză.

Prețurile acestora variază între 1 leu, varza albă, 5 lei cea murată și 8-9 lei, un kilogram de fasole uscată.

„Dieta aceasta este destul de complexă nutrițional”, dă asigurări medicul nutriționist Corina Zugravu. „Singura problemă ar fi că este calorigenă, astfel că, deși este sănătoasă, ea trebuie completată cu exerciții fizice susținute”.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate