DEZVĂLUIRI INCREDIBILE. Secretele din CSAT şi STATUL PARALEL

DEZVĂLUIRI INCREDIBILE. Secretele din CSAT şi STATUL PARALEL

Calin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea sunt obligaţi să clarifice legalitatea emiterii hotărârilor CSAT prin care s-a dat SRI să acţioneze în detrimentul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor protejate Constituţional.

În data de 21 martie 2017 a avut loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării condusă de preşedintele Klaus Iohannis, la care au participat şi şefii serviciilor de informaţii.

Printre subiectele puse în dezbatere şi aprobare în cadrul şedintei se regăseşte şi cel referitor la activitatea Centrului Operativ de Securitate Cibernetică pentru anul 2016.

Textul publicat de CSAT:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Activitatea desfăşurată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016 a reprezentat un alt subiect pe ordinea de zi a CSAT. Instituţiile reprezentate în Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică au cooperat în anul 2016 la un nivel corespunzător pentru creşterea gradului de securitate cibernetică la nivel naţional, având în vedere constrângerile generate de lipsa cadrului legislativ în domeniu.

Privind priorităţile de acţiune ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică pentru anul 2017, un obiectiv important îl constituie actualizarea cadrului legislativ în domeniu, prin implementarea prevederilor Directivei Parlamentului European şi a Consiliului UE privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice în Uniune din 6 iulie 2016 (Directiva NIS) şi adoptarea legii privind securitatea cibernetică a României. Totodată, a fost analizată şi activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO în anul 2016, precum şi Planul anual de activitate al acestei instituţii pentru anul 2017. S-a concluzionat că, în anul 2016, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a urmărit, în principal, dezvoltarea capabilităţilor tehnice necesare îndeplinirii atribuţiilor şi dezvoltarea cooperării naţionale şi internaţionale în vederea îmbunătăţirii climatului de securitate cibernetică din România.

Împreună cu celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, Centrul  a contribuit la conturarea imaginii de ansamblu a stării de securitate a spaţiului cibernetic din România, semnalând principalele riscuri de securitate, identificate în zona de responsabilitate”.

Din acest text rezultă că în Romania până la această dată, cadrul legislativ este inexistent în domeniul securităţii cibernetice.

Acest lucru este confirmat prin aserţiunea din comunicat acestui for de nivel înalt dar fără personalitate juridică unde se recunoaşte în mod direct şi explicit lipsa cadrului legislativ în materia securităţii cibernetice, în contextul în care atât preşedintele României cât şi toţi membrii CSAT ştiau că prin Decizia CCR nr.17/21.01.2015 asupra admiterii obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind securitatea cibernetică a României, s-a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că legea privind securitatea cibernetică a României este neconstituţională, în ansamblul ei (proiect de lege propus la finele anului 2015 de Guvernul de atunci in Parlamentul Romaniei, care a fost culmea sprijinit/susţinut chiar de actualul prim ministru, în calitatea sa de atunci de ministru al comunicaţiilor şi, chiar dorit în mod tacit şi de preşedintele Iohannis în prima sa lună de preşedenţie, scrie Incisivdeprahova.