”Davai ceas” nu este mit. Fărădelegile Armatei Roșii față de români după 23 august 1944
- Virgil Burl ă
- 23 august 2014, 12:29
”Evenimentul zilei” vă prezintă câteva plângeri făcute de cetățeni români față de nelegiurile soldaților sovietici, aliații României după 23 august 1944. Ce-i interesa pe rușii? Vodcă, ceasuri, bani, femei, cai, arme și lenjerie. Cine se opunea era amenințat cu pistolul la tâmplă sau chiar împușcat.
Răpiri, violuri, înjosiri, intimidări, amenințări, furturi, crime, toate au fost consemnate de unitățile de poliție din țară, cele mai multe fiind înregistrate în județul Constanța. Aceste abuzuri n-au fost pedepsite niciodată, ”eliberatorii” având statut privilegiat, deși la momentul respectiv armata română lupta alături de cea sovietică. Aceste documente sunt publice și pot fi consultate la Arhivele Naționale.
Un referat din 30 august 1944 înregistrat la Poliția de Siguranță Constanța arată că ”În noaptea de 29/30 august a.c. mai mulți soldați ruși fiind în stare de ebrietate s-au dus la casa de toleranță din str. Daciei nr. 7. Aici găsind ușile încuiate au bătut în uși și au tras cinci focuri de revolver prin geam găurind tavanul, au intrat înauntru, au furat lenjerie și au plecat”.
Au plecat cu banii şi pistolul
”Azi la ora 13.30 -14.00 doi soldați ruși au sărit gardul la imobilul din starda Daciei 11 bis, la Dl. Maistru de Marină Străutu, au intrat forțat în casă unde găsind pe soția maistrului au sărit asupra sa voind s-o silueze, acesta opunându-se a fost mușcată de mâini și trasă de păr. I-a luat din casă o centură cu diagonală și revolverul soțului precum și un portofel cu suma de 1000 de lei circa. În timpul când au intrat în curte au tras două focuri de revolver”, se arată în documentele poliţiei.
Crime pe stradă
O altă notă a Direcției Generală a Poliției consemnează că ”în noaptea de 31 august spre 1 septembrie a.c. (1944, n. red.) ofițerul de port Radulian din serviciul Căpităniei Portului Constanța a fost înjunghiat pe strada Carol în dreptul restaurantului Princiar de către ostași sovietici”. În aceeaşi noapte, ” la orele 22.30 pe strada Traian în fața Gărei, la capătul scărilor care coboară spre Port a fost împușcat mortal un elev plutonier din Marina Regală Română de către necunoscuți. Cadavrul a fost identificat în persoana plutonierului Ion Ivanovici de pe canoniera Ghiculescu”. A doua zi, o altă grozăvie a fost provocată de militarii sovietici. "În noaptea de 2 septembrie a.c. o mașină militară rusă a transportat la Spital Dr. Sion din localitate un număr de șapte accidentați de circulație. Accidentul a avut loc pe Șoseaua Basarabi unde o mașina sovietică a lovit două căruțe cu locuitori din com. Basarabi. Sunt patru morți și trei grav răniți”.
Terorizați de ruși
Pe 31 septembrie același an, paznicul Nichifor Papucioc raporta către Detașamentul de gardieni publici că în noaptea respectivă ”au venit domni ofițeri ruși pentru a le da noi prostituate, amenințându-mă cu pistolul”. Pe 31 octombrie 1944, gardianul public Grigore Frecățeanu declara că în noaptea cu pricina mai mulți oșițeri și soldați ruși ”m-au forțat să spun unde sunt curve”. ”Alți doi ofițeri au intrat în imobilul din strada Bolintineanu numărul 14 unde locuiesc niște ostași forţându-i să le cânte”.
Hoți de cai și de benzină
Pe 2 septembrie 1944, poliția Medgidia făcea un raport privind furtul de benzină de către ostașii eliberatori sovietici. ”În noaptea de 30-31 august, pe la orele 22, o coloană motorizată sovietică a oprit la depozit pentru a li se da benzină, și nefiind serviți, au intrat cu forța luând întreaga cantitate de 5.500 de litri de benzină. Atât șeful depozitului cât și distribuitorii au fost amenințați cu armele de către soldații sovietici”, se consemnează în document.
În aceeași noapte, Chestura Poliției Constanța raporta superiorilor că aceeași coloană motorizată ”s-a dus la moșia lui Gheorghe Bulea în Medgidia și, sub amenințarea cu arme a servitorilor, după ce mai întâi au tras focuri de armă, au furat 7 cai. De asemenea, de la moșia domnului colonel Mircea Dobre s-a ridicat doi cai, una căruță și hamuri. Din comuna Peștera s-au furat zece armăsari de montă ai statului”.
”Colecționarul” de ceasuri
Pe 11 noiembrie 1944, un soldat sovietic a terorizat un cartier din Constanța. Beat fiind, trăgea focuri de armă și intra prin case căutând bani și ceasuri. Iată ce consemnează nota poliției despre acest incident: ”Între orele 10.30 – 12.00, cartierul cuprins între străzile General cernat și Strada Călărași, a fost terorizat de un soldat sovietic care intra din casă în casă cu revolverul în mână, forțând pe cetățeni să-i dea bani și ceasuri. Văzând pe un cetățean ce venea cu căruța de la sat la oraș l-a oprit și i-a luat suma de 20.000. Întâlnind și un soldat român, a voiat să-i ia mantaua, însă cu mare greutate a scăpat, dându-i în schimb 2.000”, se arată în nota Poliției.
Ordin să se închidă cârcimile
Rușii se comportau ca niște cotropitori barbari în România. Mai multe rapoarte ale vremii consemnează că aceștia scoateau cetățenii români din trenuri și îi obligau să călătorească sus, pe vagoane, chiar dacă în tren erau suficiente locuri.
Ultima soluție luată de autoritățile române a fost aceea a închiderii crâşmelor din fața Armatei Roșii. În acest sens a fost emis un ordin prin care se cerea luarea de măsuri urgente ”ca toate cârciumile aflate pe itinerariile de trecere a trupelor rusești, să fie închise atunci când pe aceste drumuri sunt trupe în trecere”.