Aproape este o modă. În fiecare seară sunt scandaluri la televizor şi cam la asta se rezumă dezbaterile asupra vieţii noastre politiceÎn această atmosferă învolburată prin parlament şi de la Guvern se strecoară tot felul de iniţiative, ordonanţe de urgenţă şi chiar legi , la care nu mai ajunge nimeni şi despre care aflăm foarte târziu, când este déjà prea târziu şi trenul a plecat din gară, cum se spune.
Semnalele unor aleşi, puţinii care nu trăiesc doar cu interesul lor imediat şi se gândesc şi la viitorul ţării, trec şi ele aproape neobservate. Astăzi aş dori să semnalez un comunicat de presă venit din partea domnului Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj. Dânsul este şi europarlamentar şi, de obiceiu aceşti fericiţi ai sorţii, cel puţin din punctual de vedere al veniturilor, ne-au obişnuit să apară doar în perioada când au alegeri şi apoi de loc, timp de cinci ani. Cu atât mai mult intervenţia dânsului mi se pare demnă de toată atenţia şi, de ce nu şi de stima noastră.
Preşedintele PDL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, atrage atenţia asupra pretinsei “revoluționări” a sistemului de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene, anunțată recent de către Guvernul Ponta. Această nouă metodă, bazată pe principiul “primul venit – primul servit” înseamnă fraudă, corupție și abandonarea criteriului calității iar în realitate, repartizarea fondurilor europene se va face celor care au acces la informație – adică clienților actualei puteri.
“Reamintesc opiniei publice experiența de anul trecut, când, în luna august, depunerea cererilor pentru ajutor de stat a constituit o adevărată bătaie de joc la adresa IMM-urilor. Cu această ocazie, întreaga “sesiune de înregistrare on-line”, așa cum a fost ea gestionată de autoritățile guvernamentale a fost, în fapt, doar o mascaradă ce a durat mai puțin de șase minute. Sesiunea a fost deschisă la ora 8:30 și declarată închisă la ora 8:35:41, ca urmare a epuizării plafonului de 500 de milioane de lei. Deficiențele înregistrate atunci în desfășurarea procedurii – blocarea repetată a serverului, mesajele frecvente de “eroare” primite de potențialii aplicanți – au ridicat suspiciuni grave cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri. Tot așa doreşte Guvernul Ponta să repartizeze și fondurile europene pentru viitorii șapte ani?
Românii nu au nevoie de un “model unic”, cum este cel anunțat de ministrul Fondurilor Europene, ci de un sistem funcţional, care să acorde egalitate de șanse tuturor potențialilor beneficiari”.
După cum se ştie fondurile europene sunt , de foarte multe ori singura speranţă pentru o seamă de investitori de bună credinţă. S-a dovedit că mulţi oameni nevoiaşi au aplicat cum trebuie şi au început o afacere din care vor trăi toată viaţa. Asta se întâmplă de multă vreme în ţările mai civilizate decât noi şi s-ar putea generalize şi în România. Dacă şi statul contribuie la buna repartizare a acestor bani. Ceea ce nu pare să se întâmple.