Ce vor să facă miniştrii lui Grindeanu cu banii ţării

Ce vor să facă miniştrii lui Grindeanu cu banii ţării

EVZ a analizat proiectele de buget ale principalelor ministere şi vă prezintă cele mai importante planuri pe care le au pentru anul în curs sau până în 2020

Mai mulţi bani pentru construcţia de drumuri

Ministerul Transporturilor are unul dintre cele mai generoase bugete în acest an, de 13,7 miliarde de lei, cu 45% mai mult decât în 2016, bazându- se însă şi pe absorbţia de fonduri europene.

  • Pentru construcţia de autostrăzi şi centuri ocolitoare sunt prevăzute 4,3 miliarde de lei (faţă de 1,74 miliarde de lei în 2016).
  • În schimb, se reduc la jumătate fondurile pentru reparaţii şi întreţinere a infrastructurii rutiere, la 304 milioane de lei.
  • Pentru dezvoltarea infrastructurii de căi ferate şi modernizare staţii sunt prevăzute alte 4 miliarde de lei, aproape dublu faţă de anul precedent. Şi aici, însă, scad banii pentru reperaţii.
  •  Pentru dezvoltarea infrastructurii fluviale şi maritime sunt alocate 615,8 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2016.
  •  Pentru creşterea capacităţii aeroportuare sunt prevăzute 85 milioane de lei.
  •  Programul de reabilitare şi modernizare a metroului Bucureşti ar putea primi suma de 1,5 miliarde de lei (faţă de 1,05 miliarde de lei preliminate pentru 2016).
  •  Alte 1,48 miliarde de lei sunt prevăzute pentru subvenţionarea transportului feroviar de călători

Subvenţii pentru angajarea tinerilor şi a ucenicilor

Ministerul Muncii are cel mai mare buget dintre toate instituţiile statului, de 36,7 miliarde lei, în creştere cu 2,5% faţă de anul precedent. Ca strategie până în 2020, Ministerul are în plan să introducă următoarele programe:

  • „Prima chirie”, care se adresează familiilor cu venituri sub 5.000 lei/lună. Programul, aprobat deja în Guvern, va consta în subvenționarea chiriei și utilităților reprezentând 75% din costul acestora, dar nu mai mult de 900 de lei/lună pentru fiecare angajat care își găsește un loc de muncă la o distanță de 50 de km față de locul de reședință.
  •  „Primul salariu”, care urmăreşte stimularea absolvenților de facultate, prin garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de 3 ani și prin subvenționarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială. Condiţia este ca angajarea să fie menținută timp de cinci ani.
  •  Stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de ucenicie, prin creşterea sumei acordate angajatorului în cuantum de 1.125 lei/ lună.
  •  Din 2018, firmele vor primi din partea statului 1.000 euro per angajat pentru internshipul transformat în contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, cu condiţia menţinerii angajatului cel puţin 2 ani.

Ciclu nuclear integrat

Ministerul Energiei are obiective puţine. Printre ele, menţinerea ciclului nuclear integrat în România, prin realizarea unor investiţii noi în cadrul Fabricii Feldioara aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi deschiderea de perimetre noi. Instituţia va acorda CNU suma de 14,8 milioane de lei, care au rămas de dat dintr-un împrumut de 62 milioane de lei, aprobat anul trecut. Alte 200 milioane de lei vor merge la închiderea a două mine de huilă.

500 de creşe şi grădiniţe noi

Educaţia are de suferit după ce bugetul alocat în 2017 este mai mic cu 7,9% decât cel cheltuit în 2016. Cu toate că sunt promise creşteri salariale de până la 15%, bugetul alocat Ministerului a fost redus şi la capitolul ,,cheltuielile de personal”. Toate aceste măsuri au stârnit un val de reacţii negative din partea profesorilor care cer 6% din PIB. Printre priorităţile avute în vedere în acest an se află demararea construcţiei pentru 500 de creşe şi grădiniţe.

Turism: România la Bollywood

Nou-înfiinţatul Minister al Turismului va avea la dispoziţie 80 milioane de lei. Planul lor e ca anul acesta sectorul să ajungă la o pondere în PIB de 2%, faţă de 1,8% anul trecut. Planuri: revigorarea sectorului de tratamente și terapia anti-ageing, realizarea de campanii integrate, utilizând și execuții TV, prin plasarea în seriale TV new age, populare, produse în principal în SUA sau la Bollywood, coproducții televizate și promovare pe televiziuni de nișă.

Industria de apărare, pe val

Ministerul Economiei are în plan creşterea participării operatorilor economici din industria de apărare la programele de achiziţii pentru înzestrarea şi modernizarea Armatei Române. De asemenea, vrea un program de cercetare geologică naţională privind resursele minerale, pentru identificarea/evidenţierea de noi resurse geologice, precum şi identificarea imaginii complete a potenţialului geologic de resurse minerale.

Consultaţii medicale obligatorii

Ministerul Sănătăţii primeşte mai mulţi bani ca în 2016. Printre proiectele pentru anul în curs sau până în 2020 se află introducerea consultațiilor obligatorii pentru copii de 5—9 ani prin rețeaua de medicină școlară sau prin cabinetele de medicină; achiziționarea a trei unități mobile pentru screeningul cancerului. În plus, se va asigura, cu precădere, finanțarea construirii a opt Spitale Regionale de Urgență şi a unui spital republican, în București.

Plan naţional de irigaţii

Cu un buget cu peste 80% mai mare faţă de anul precedent, Ministerul Agriculturii are printre priorităţi, până în 2020: refacerea şi extinderea infrastructurii de irigaţii; înfiinţarea centrelor de colectare şi procesare pentru legume-fructe şi pentru unele produse de origine animalieră; acordarea de credite cu garanţii de stat; credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat; program de susţinere pentru produsele deficitare (tomate, carne de porc).

Taxe noi pentru petrol

Ministerul Finanţelor vrea să introducă un impozit suplimentar pe profitul obţinut din domeniul resurselor naturale extarse şi neprelucrate în România, prin adoptarea unei noi legi în domeniu. Pentru 2018, printre obiective se află reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39,25% la 35%; modificarea taxării activităţilor independente; reducerea cotei de impozitare la 10% pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei lunar

Fără WC în curte

Ministerul Dezvoltării vrea să facă până în 2020 ce nu s-a făcut nici în 28 de ani. Vrea să introducă un pachet minim de servicii publice în fiecare localitate, care să cuprindă: dispensar medical; şcoli, grădinițe şi creşe; apă şi canal; energie termică şi iluminat public; reabilitare drumuri comunale, județene, străzi, zone pietonale, poduri, pasaje, piste biciclete; salubrizare; cămin cultural; baze sportive; locuințe sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News