Ce câștigă românii din războiul fructelor dintre Rusia și UE

Ce câștigă românii din războiul fructelor dintre Rusia și UE

În aproximativ două săptămâni, vor ajunge pe piața românească primele legume și fructe din Republica Moldova, fără taxe vamale.

Primele loturi de legume și fructe vor ajunge mai devreme pe piața comunitară, deoarece România a solicitat Comisiei Europene urgentarea procedurilor, astfel încât acordul de liber schimb dintre Bruxelles și Chișinău să se aplice mai devreme. „Am cerut dublarea contingentului de prune, mere și struguri de masă care va ajunge pe piața comunitară fără taxe vamale și aducerea acestor loturi mai devreme”, a declarat, pentru EVZ, ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Prețuri mai mici

Practic, vor fi scutite de taxe vamale 20.000 de tone de mere și tot atâtea de prune, precum și 80.000 de tone de struguri de masă. Jumătate din aceste cantități vor intra pe piața unică înainte de 1 septembrie 2014, iar restul după această dată. Astfel, primele fructe și legume din Republica Moldova fără taxe vamale vor ajunge în piețele și magazinele românești în aproximativ două săptămâni, potrivit autorităților.

Totodată, o bună parte din marfă va fi stocată în depozite din România și din alte state europene, ca Germania, până când vor fi preluate de distribuitori și comercianți. Altfel, producătorii moldoveni riscau să rămână cu marfa nevândută, după ce Rusia a sistat importurile.

Pentru consumatorii români, eliminarea taxelor vamale la importuri înseamnă că vinurile, fructele și legumele produse peste Prut vor ajunge la prețuri mai mici în piețe. „Eliminându- se anumite taxe vamale, ar putea să scadă prețurile”, spune Ovidiu Gheorghe, directorul executiv al Patronatului Național al Viei și Vinului. Însă, pentru ca marfa moldovenilor să se vândă, este nevoie ca produsele să fie foarte bine promovate pe piața europeană, consideră acesta.

Se ascute concurența

Pentru agricultorii locali, importurile din Republica Moldova vor constitui o concurență puternică. „În fiecare an, când ieșim cu producția noastră în piață, ne omoară cu importurile. Prețurile scad până la un nivel la care aproape că nu ne mai acoperim costurile de producție din încasări”, spune Toader Tofan, pomicultor din Matca.

În primele patru luni ale anului, România a importat produse agroalimentare în valoare de peste 11,76 de milioane de euro din Republica Moldova, în vreme ce exporturile au depășit 20,73 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, la cererea EVZ. În 2013, valoarea importurilor a fost de aproape 60 de milioane de euro, depășind-o pe cea a exporturilor, care s-au ridicat la 36,5 milioane de euro.

Program de acțiuni pentru 2014

Comisia Europeană a dezvoltat mai multe programe de sprijin pentru Republica Moldova. Programul de acțiuni pentru 2014 conține mai multe pachete de finanțare, în valoare de 101 milioane de euro. Pentru a ajuta Ministerul Finanțelor, Parlamentul și Curtea de Conturi din Moldova să implementeze reforme, CE a alocat 37 de milioane de euro. La această finanțare se adaugă alte 64 de milioane de euro destinate susținerii agricultorilor de peste Prut. Totodată, CE a alocat suplimentar, anul acesta, alte 30 de milioane de euro, printre altele, pentru promovarea oportunităților de export și de investiții. Măsurile de sprijin, inclusiv acordul de liber schimb, vin în contextul în care autoritățile de la Chișinău intenționează să depună în 2015 cererea prin care Republica Moldova să devină candidat la statutul de stat membru al UE. Mai mult decât atât, aceste măsuri sunt și o reacție la acțiunile Moscovei, care a sistat în 2013 importurile de vin, iar anul acesta pe cele de fructe și legume din Republica Moldova, motivând că marfa nu se ridică la standardele rusești.

Ce presupune acordul de liber schimb

Ca urmare a semnării acordului de liber schimb între Bruxelles și Chișinău, vor fi reduse sau eliminate taxele vamale aplicate mărfurilor originare din Republica Moldova care ajung pe piața comunitară, de la produse agroalimentare, la unelte, ceea ce înseamnă că acestea vor avea prețuri competitive. Totodată, acordul prevede că nici autoritățile de la Chișinău, nici cele din țările europene nu pot crește taxele vamale. De asemenea, nu pot fi introduse taxe vamale noi. Totuși, dacă se va constata că un anumit tip de produse este importat masiv, existând riscul de fraudă, importurile pot fi sistate.