Avangarda fotografiei maghiare din secolul trecut, la Timișoara I FOTO

Avangarda fotografiei maghiare din secolul trecut, la Timișoara I FOTO

O panoramă a realității maghiare din a doua jumătate a secolului trecut, surprinsă pe peliculă fotografică, este cea mai nouă expoziție care are loc la Muzeul de Artă din Timișoara. Fotografiile aparțin colecției ”Analog” a istoricului de artă Ferenc Csák.

Muzeul de Artă Timișoara, împreună cu Liberty Art Centre Budapesta, organizează joi, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Analog – 21 de fotografi maghiari din secolul XX.

Evenimentul va avea loc în Palatul Baroc, Piața Unirii 1. Publicul va putea admira o selecție de peste 100 de fotografii din totalul celor 500 de piese aflate în Colecția de Fotografie “Analog“.

Deținător unei largi colecții de pictură și sculptură, criticul de artă Ferenc Csák și-a îndreptat atenția, începând cu anii 1980, înspre fotografie. ”Expoziția oferă o imagine concisă a fotografiei documentare sau de avangardă din Ungaria, din a doua jumătate a secolului XX. (…) În acea vreme, fotografiile nu erau considerate opere care să facă obiectul unei colecții de artă. În mod interesant, acestea au început să capteze atenția colecționarului datorită altor lucrări de artă. Primele care și-au făcut loc în colecție au fost fotogramele lui Tihamér Gyarmathy, pe care marele artist maghiar le-a considerat de egală însemnătate cu picturile sale.  Se pot menționa de asemenea colajele lui Endre Bálint, Gyula Marosán sau Mihály Schéner. Aceste obiecte denotă forme variate ale expresiei fotografice. Decizia de a avea o secțiune separată, dedicată fotografiei secolului XX îi aparține lui Ferenc Csák, iar selecția si finalizarea a fost realizată de expertul în fotografie Károly Kincses în anul 2011, în urma expoziției Eyewitness de la Academia Regală de Arte din Londra. Cu ocazia acelui eveniment, publicul londonez s-a familiarizat cu cei mai importanți fotografi maghiari și cu lucrările acestora realizate până în anul 1989”, explică dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate fotografiile din colecție au fost realizate prin metode analogice, de unde și titlul expoziției. Cei 21 de artiști expuși sunt: Demeter Balla, András Bánkuti, Imre Benkő, Tamás Féner, Endre Friedmann, Miklós Gulyás, József Hajdú, László Haris, Károly Hemző, Judit M. Horváth, Péter Horváth, Antal Jokesz, Gábor Kerekes, Péter Korniss, György Stalter, András Szebeni, Lenke Szilágyi, Péter Tímár, László Török, Tamás Urbán, Magdolna Vékás.

Expoziția de la Muzeul de Artă Timișoara va fi deschisă publicului până în 24 august şi va putea fi vizitată zilnic (cu excepţia zilei de luni) între orele 10-18.