Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei impune noi reguli pentru verificarea sănătății mintale a piloților

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei impune noi reguli pentru verificarea sănătății mintale a piloților

La trei ani de la tragedia Germanwings, în care un pilot a direcţionat deliberat un avion într-un versant de munte, Comisia Europeană a adoptat miercuri noi reguli privind sănătatea mintală a piloţilor, cerându-le în premieră companiilor aeriene să efectueze o evaluare psihologică a piloţilor înainte de angajarea lor

Anchetatorii au concluzionat că pilotul Andreas Lubitz s-a închis în cabină şi l-a lăsat pe dinafară pe căpitan, apoi a direcţionat deliberat avionul A320 al companiei Germanwings într-un versant de munte din Franţa la 24 martie 2015, în timpul unui zbor între Barcelona şi Düsseldorf. Toate cele 150 de persoane aflate la bord au murit.

Conform procurorilor, Lubitz suferea de o tulburare mintală cu simptome psihotice, care a dus la gânduri suicidare, dar şi-a ascuns boala de angajatorul său, operator aerian care face parte din grupul Lufthansa, potrivit stiripesurse.ro

Noile reguli încearcă să prevină producerea unor tragedii similare, oferindu-le tuturor piloţilor acces la un program de sprijin în cazul unor probleme de sănătate mintală şi determinând companiile aeriene europene să efectueze o evaluare psihologică a piloţilor înainte ca ei să înceapă să lucreze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piloţii sunt deja supuşi unor teste medicale anuale, însă acestea nu aveau inclusă în mod obişnuit o evaluare completă a sănătăţii mintale.

Testele aleatorii împotriva alcoolului pentru toate companiile aeriene europene şi pentru acele companii aeriene străine care operează zboruri în UE vor deveni obligatorii, iar echipajul de zbor şi de cabină va fi de asemenea supus mai multor teste împotriva substanţelor psihoactive.

Noile reguli se bazează pe recomandările de securitate făcute de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA).

"Prin aceste reguli, Europa adoptă instrumentele corespunzătoare pentru a proteja sănătatea mintală a membrilor echipajelor de zbor", a precizat într-un comunicat directorul executiv al AESA, Patrick Ky.

Companiile aeriene şi statele membre ale UE au acum la dispoziţie o perioadă de tranziţie de doi ani pentru a implementa noile reguli.