Timp de opt luni de zile, pe piaţa din România au circulat bancnote de 50 şi 100 de euro contrafăcute. Au fost aduse din Grecia în septembrie, anul trecut. Patru brăileni au cumpărat banii falsificaţi cu doar 1.400 de euro şi au făcut adevărate afaceri.
Pentru a prospera, patru brăileni s-au gândit că se pot descurca în România ca în filmele cu mafioţi. Au cumpărat bani falşi şi i-au pus în circulaţie, prin intermediari. O făceau cu sume mici, să nu bată la ochi. Întreaga operaţiune a fost descoperită de Serviciul Român de Informaţii, continuată de poliţiştii de la Crimă Organizată şi finalizată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galați.
Astfel, pe 20 mai a.c., au fost efectuate șapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii grupării infracţionale specializate în punerea în circulaţie de bancnote euro falsificate, precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia. În urma percheziţiilor, de la domiciliile a doi dintre membrii grupării, au fost găsiţi şi ridicaţi 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute.
La activităţi au participat lucrători de poliţie din cadrul S.C.C.O. Brăila, din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale - I.P.J. Brăila, precum şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi.
Filmul operaţiunii
Biroul de Presă al DIICOT transmit că, prin ordonanțele din 20.05.2014, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați au pus în mișcare acțiunea penală față de: Gheorghiţă Penciu, Neculai Damian, Viorel Cornecea și Alexandru Ivanov, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate în formă continuată și înșelăciune (în forma autoratului sau a complicității).
În fapt, pe raza municipiului Brăila s-a constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români care acţionează pe linia falsificării şi plasării de monedă străină, euro în contextul unor tranzacţii de vânzare-cumpărare de autovehicule second-hand, între persoane fizice.
Din probele administrate în cauză reiese suspiciunea rezonabilă că Neculai Damian zis “Nicu „Şobolanu”, Viorel Cornecea și Gheorghiță Penciu au constituit grupul infracțional la care, ulterior a aderat și Alexandru Ivanov .
Rolul lui Gheorghiţă Penciu era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de Cornecea şi Damian în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal.
Cornecea şi Damian identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet, contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei. Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, iniţiatorii grupului se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare însă, de fiecare dată, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de Damian în municipiul Brăila.
Pentru evitarea deconspirării modului organizat de acţiune pentru plasarea bancnotelor false, Damian a manifestat o preocupare permanentă pentru racolarea unor intermediari dispuşi să participe efectiv la achiziţionarea autovehiculelor în beneficiul grupării, sens în care l-a cooptat pe Alexandru Ivanov, față de care există suspiciunea rezonabilă că a participat, fie personal, fie împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional, la punerea în circulaţie a bancnotelor contrafăcute.
În luna septembrie 2013 Damian şi Cornecea l-au contactat pe Gheorghiţă Penciu, un cunoscut al lui Cornecea, aflat în Grecia, căruia i-au solicitat să le faciliteze legătura cu un cetăţean străin care ar avea posibilitatea să le remită diverse sume de bani în bancnote străine contrafăcute.
Urmare a negocierilor pe care le-au avut cu cetăţeanul străin, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1.400 de euro. După finalizarea tranzacţiei, Damian şi Conecea au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 de euro în bancnote contrafăcute.
Suma de 10.000 de euro a rămas asupralui Damian, urmând ca, de comun acord cu ceilalţi doi coinculpaţi, să stabilească modul în care vor utiliza suma respectivă.
După revenirea lui Penciu în România, parte din suma respectivă a fost folosită în interes personal sau pentru achiziţionarea de diverse bunuri.
Pentru a-şi recupera din investiţii, aceștia au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul lui Damian, urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat.
Concret, au fost înregistrate patru acte materiale de plasare de monedă străină şi înşelăciune după acest mod de operare.
La de 20 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. –Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat şapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii grupării infracţionale În data de 20 mai a.c., procurorii DIICOT – ST Galați au dispus reținerea celor patru brăileni pentru 24 de ore, iar în data de 21 mai a.c. au solicitat instanței arestarea lor preventivă. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați a admis cererea procurorilor DIICOT și a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 30 de zile.