Ziua Z pentru Joe Biden. Marii electori îi vor confirma victoria

Votul Colegiului Electoral care trebuie să oficializeze, luni, victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie are o simbolistică aparte, în fața refuzului lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea.

Este, teoretic, o formalitate. Dar, în acest an, votul marilor electori va atrage în special atenția, pe măsură ce Donald Trump se agață de putere, în ciuda înfrângerii sale la urne.

Președintele ales Joe Biden a planificat să țină un discurs luni seara,din orașul natal Wilmington, Delaware, pentru a sărbători această nouă confirmare a victoriei sale „și a puterii și rezilienței” democrației americane.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate legal de către fiecare dintre cele 50 de state americane: democratul a câștigat 81,28 milioane de voturi, sau 51,3%, contra 74,22 milioane de voturi ( 46,8%) obținute de Donald Trump, scrie Ouest-France.

Însă în Statele Unite, chiriașul Casei Albe este ales prin vot universal indirect.

Un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general în funcţie de numărului populaţiei.

Rezultatele din 2020 arată că Joe Biden, fost vicepreşedinte democrat, a câştigat 306 din cele 538 de voturi electorale disponibile, depăşind pragul necesar de 270. Republicanul Trump a obţinut 232, scrie Agerpres.

Acest „colegiu electoral” se întrunește luni pentru a oficializa acest vot. În realitate, marii electori se vor întâlni separat stat cu stat, pe tot parcursul zilei.

Cei 538 de mari electori sunt  politicieni locali, personalități ale societății civile sau rude ale unui candidat. Majoritatea sunt necunoscuți publicului larg, dar uneori personalitățile naționale fac parte din colegiul electoral. Acesta este cazul anul acesta cu Hillary Clinton, care va vota pentru Joe Biden și viitorul său vicepreședinte Kamala Harris în statul New York.

„Cele mai trucate alegeri din istorie”

Dar, de la Casa Albă, Donald Trump continuă să denunțe fără dovezi „cele mai trucate alegeri din istoria americană”, așa cum a publicat din nou pe Twitter duminică. „Cum pot statele și politicienii să confirme alegerile în care au fost demonstrate fraude și nereguli? ”.

Cu toate acestea, tabăra sa nu a reușit să ofere nici cea mai mică dovadă care să-i susțină acuzațiile, iar acțiunile sale în justiție au fost aproape toate respinse. Umilirea finală, Curtea Supremă, altfel profund revizuită de Donald Trump, care a numit trei judecători și a consolidat astfel puternica majoritate conservatoare, acum formată din șase din nouă membri, a respins săptămâna trecută două apeluri republicane.

În adunările legislative din capitale precum Lansing (Michigan), Harrisbur (Pennsylvania) sau Atlanta (Georgia), electorii - în general loialişti ai partidului - se vor reuni pentru a-şi da în mod oficial voturile.

Chiar dacă uneori există câţiva electori „rebeli” care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor, iar oficialităţile nu aşteaptă luni la ceva diferit din acest de vedere.

Trump i-a îndemnat pe legislatorii statelor republicane să-şi desemneze proprii electori, ceea ce ar însemna ignorarea voinţei alegătorilor. Legislatorii au respins însă în mare parte ideea.

Voturile ce vor fi date luni vor fi trimise către Congres pentru a fi numărate oficial pe 6 ianuarie, etapa finală a complexului proces electoral american.

Trump a declarat luna trecută că va pleca de la Casa Albă dacă voturile Colegiului Electoral vor merge majoritar către Biden, dar de atunci a făcut presiuni prin campania sa fără precedent de a contesta, fără succes, în instanţe numărătoarea voturilor în unele state.

Odată ce votul Colegiului Electoral va fi încheiat, singura şansă a lui Trump ar fi să convingă Congresul să nu certifice numărătoarea pe 6 ianuarie.

Legea federală le permite legislatorilor individuali să conteste voturile electorale ale statelor, urmând ca atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul să ia în dezbatere obiecţiile înainte de vot.

Mo Brooks, un congresman republican conservator, a promis că va înainta un astfel de demers, deşi este cert că ambele camere i-l vor respinge.

Democraţii controlează Camera, în vreme ce câţiva republicani moderaţi din Senat au acceptat deja în mod public victoria lui Biden.