Evenimentul Zilei > Politica > Ziua Z pentru alegerile prezidențiale. Numărătoarea inversă a început
Ziua Z pentru alegerile prezidențiale. Numărătoarea inversă a început

Ziua Z pentru alegerile prezidențiale. Numărătoarea inversă a început

Ultima zi în care candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie îşi pot depune candidatura la Biroul Electoral Central este duminică, 22 septembrie.

Legislaţia prevede ca până cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor, cel mai târziu la data de 22 septembrie, ora 24,00, pot fi depuse în scris la BEC candidaturile la alegerile prezidenţiale de către partidele politice, alianţele politice şi electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi.

De asemenea, tot până duminică trebuie comunicate la BEC semnele electorale.

BEC va decide până pe 24 septembrie dacă va respinge, după caz, înregistrărea candidaturilor sau a semnelor electorale.

Până pe 25 septembrie, cel târziu, pot fi formulate contestaţii, în acest caz, la Curtea Constituţională a României. Soluţionarea contestaţiilor trebuie să aibă loc până pe 26 septembrie.

Candidaţii înscriși în cursa prezidențială pot renunţa până pe data de 26 septembrie.

Candidaturile acestora vor rămâne definitive din 27 septembrie.

Partidele își vor afla ordinea pe buletinele de vot, care va fi stabilită de Biroul Electoral Central, pe data de 29 septembrie prin tragere la sorţi.

Oficial, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va începe pe 12 octombrie şi se va încheia pe data de 9 noiembrie.

În ceea ce privește votul în străinătate, acesta va începe cu două zile înainte de cel din ţară, care se va desfăşura pe 10 noiembrie la primul tur.

Legat de cel de-al doilea tur de scrutin, prima zi a votării în străinătate va fi 22 noiembrie. În ţară, votul va avea loc pe 24 noiembrie.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.