„Ziua Voluntarului Dunării” în Rezervația Biosferei Delta Dunării

„Ziua Voluntarului Dunării” în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat, la Sulina, evenimentul „Ziua Voluntarului Dunării” ce face parte dintre activitățile proiectului Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării.

Ziua Voluntarului Dunării s-a desfășurat în zona plajei Sulina, respectiv in arealul de habitate de interes comunitar - dune embrionare mobile, populat cu specii vegetale costiere, ce asigură un prim stadiu de fixare a nisipurilor marine și a cărei structură este influențată de prezența speciilor invazive. Singura metodă de menținere a habitatului într-o stare favorabilă de conservare o reprezintă eliminarea speciilor invazive, potrivit reprezentanților Administrației Rezervația Biosferei Delat Dunării.

Cei 70 de voluntari participanți la acțiune, elevi și cadre didactice ai Liceului “Jean Bart” din Sulina, voluntari ai Asociației Euro Tulcea, au primit explicații despre unele specii invazive, exemplu Xanthium italicum și Cuscuta europaea ce urmau să fie îndepărtate și care reprezintă principala amenințare pentru speciile din zonă ce necesită protecție, cum sunt Convolvulus persicus (volbura de nisip) și Eryngium maritimum (vitrigonul). În perioada august-noiembrie 2017, ariile protejate din opt țări dunărene, membre ale proiectului, găzduiesc diferite activități de voluntariat pentru a gestiona și promova habitatele valoroase din regiunea Dunării.