Ziua Mondială a Somnului. Efectele orelor de odihnă pierdute

Ziua Mondială a Somnului. Efectele orelor de odihnă pierdute Sursa Foto: Arhiva EVZ

Anual, ziua de vineri a celei de a doua săptămâni întregi a lunii martie, este dedicată odihnei. În întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Somnului. Aceasta este promovată de Societatea Mondială a Somnului, care alege în fiecare am o tematică diferită.

Ziua Mondială a Somnului. Odihna, factor esențial în buna funcționare a organismului

Societatea Mondială a Somnului a fost înființată în 2016. Din cadrul organizației face parte Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului. An de an, pentru Ziua Mondială a Somnului, specialiștii propun o temă diferită, menită sa atragă atenția asupra importanței odihnei

Pentru ediţia din acest an, Societatea Mondială a ales tematica „Echitatea somnului pentru sănătate globală”.

Somn

Sursa foto: Piyabay

Persoanele stigmatizate, predispuse la tulburări de somn

Cele mai recente studii au arătat că, persoanele care fac parte din minorități stigmatizate, sunt predispuse la tulburările de somn. Specialiștii fac referire la regiuni ale lumii, la comunitățile etnice, religioase sau sexuale. De asemenea, stigmatizați sunt și  cei care suferă de anumite boli sau dizabilități. La rândul lor, aceștia se pot confrunta cu lipsa somnului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, stresul este unul dintre factorii principali care afectează calitatea somnului. Concret, peste 61% dintre români se confruntă cu aceste probleme. Mai mult, specialiștii spun că impactul lipsei odihnei este mult mai vizibil în cazul femeilor. Conform specialiștilor, românii dorm între 6,9 ore pe noapte.

Potrivit unui studiu realizat de asociația CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, somnul se clasează pe locul al doilea, după alimentație, în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții.

Ziua Mondială a Somnului

Sursa foto: Arhiva Evz

Ziua Mondială a Somnului. Specialiștii, apel către clasa politică și instituțiile statului

În acest an, specialiștii lansează un apel către clasa politică, angajatori, precum și către liderii comunităţilor. De asemenea, cadrele didactice şi creatorii de conţinut sunt îndemnați să acorde atenție acestui aspect al vieții, expunând efectele lipsei de odihnă către audiențe.

Totodată, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că lipsa somnului poate fi asociată, pe termen lung, cu demența.  Concluzia a fost expusă și de echipa de cercetare a Universității Monash din Australia.