Evenimentul Zilei > Social > Ziua lui Petre Țuțea, geniul din Boteni: „Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, dar să conduci o țară!”
Ziua lui Petre Țuțea, geniul din Boteni: „Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, dar să conduci o țară!”

Ziua lui Petre Țuțea, geniul din Boteni: „Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, dar să conduci o țară!”

Acum 112 ani, pe 6 octombrie 1902, se năștea în satul Boteni din Muscel marele gânditor Petre Țuțea. Cunoscut înainte de 1989 doar în grupuri restrânse de intelectuali, Țuțea devine, după revoluția din decembrie, o adevărată vedetă culturală. Este îmbrățișat ca un adevărat mentor de Golanii din Piața Universității. Vorbele sale de duh devin clasice. Iată câteva din zicerile sale memorabile:

„Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, dar să conduci o țară!”

„O babă murdară pe picioare, care stă în fața icoanei Maicii Domnului în biserică, față de un laureat al premiului Nobel ateu, baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare așa, dihor.”

„Ateii și materialiștii ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă.”

„Eu sunt iudeocentric în cultura Europei, căci dacă scoți Biblia din Europa, atunci Shakespeare devine un glumeț tragic. Fără Biblie, europenii, chiar și laureații premiului Nobel, dormeau în crăci. Știința și filozofia greacă sunt foarte folositoare, dar nu sunt mântuitoare. Prima carte mântuitoare și consolatoare pe continent – suverana – e Biblia.”

„Nimic nu poate înlocui creștinismul; nici toată cultura antică precreștină. Eu sunt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, când Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu îin funcție de isprăvi politice.”

„Iisus Hristos este eternitatea care punctează istoria.”

„Fără să gândesc în stilul darwinismului social, nu pot să rămân indiferent la incapacitatea democrației de a asigura selecțiunea naturală a valorilor. Democrații gândesc corpul social aritmetizat: numără capetele toate și unde e majoritate, hai la putere. Sufragiul turmei! Asta e părerea mea despre democrație.”

„În fața lui Dumnezeu, geniul e văr primar cu idiotul.”

„Nu e om, Kant. N-a reușit să fie om cu toată stabilitatea lui. Iar badea Gheorghe, care se sincronizează cu clopotele de la biserică, e laureat al premiului Nobel pe lânga Kant.”

„Legionarismul era în înseși ideile epocii, dar legionarismul nu putea să iasă câștigător deoarece avea la bază o eroare – naționalismul absolut, care este impracticabil. De la excesul de naționalism li s-a tras sfârșitul legionarilor.”

„La comuniști, daca nu ești cu ei – sau nu mai ești cu ei – înseamnă că ești legionar. De ce acest ''sindrom legionar'' la bolșevici mă întrebați? Fiindca legionarii sunt singurii români care n-au avut în dicționar la litera G cuvâintul „glumă” și cand îi prindeau pe comuniști era vai de cozonacul lor. Dar de fapt, nici comuniștii nu știu de glumă; ăsta-i punctul lor comun cu legionarii. ”

„Libertatea omului e partea divină din el.”

„Mă întreba Marin Preda cum era cu macedo-românii și i-am zis: domnule Preda, macedo-românii nu sunt români, sunt super-români, români absoluți. Atât de năpăstuiti și goniți, au instinct național de fiară bătută. Iar eu și dumneata, pe lângă ei, avem forță domestică de rațe. Măcăim. Am stat cu macedo-români în temniță. Îi băteau până îi omorau, dar nu declarau nimic. Au o bărbăție perfectă.”

„E mai mântuitoare o rugăciune într-o biserică din Gaiești decât Platon.”

„Moartea mă determină să fiu esențial. M-a impresionat foarte mult sunetul pământului căzând pe coșciugul lui Nae Ionescu.”

„Fără nemurire și mântuire, libertatea e de neconceput. Omul, dacă nu are în substanța lui ideea nemuririi și mântuirii, nu e liber. Seamănă cu berbecul, cu capra, cu oaia…”

„Am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema "Aflarea in treabă ca metodă de lucru la români".

„Protestantismul este o religie coborâtă la rangul de morală pentru grădinița de copii.”

„Cei mai crânceni și mai străluciți soldați sunt cei ai popoarelor religioase. Când mori sub drapel, te gândești că te duci la strămoși. Dar o armată care face asta e ca aceea a lui Wilhelm al II-lea, în care fiecare soldat avea o cruce la gât pe care scria „Gott mit uns.”

„Religia este principiul uniformizator al speciei umane și este singura salvare în care se poate vorbi despre egalitate.”

„M-a întrebat odată Nae Ionescu ce cred despre evreul acesta, despre Pavel. Știi ce i-am spus? – ăsta nu-i om, domnule, este toată Mediterana.”

„Când va dispărea ultimul țăran din lume – la toate popoarele, vreau să spun – va dispărea și ultimul om din specia om. Și atunci or să aparăa maimuțe cu haine.”

„I-am spus eu părintelui Stăniloaie că nu mă consider un Socrate. Dar cum vă socotiți? Popă, zic. Și unde aveti parohia? N-am parohie, dar spovedesc pe unde pot.”

„Odată, în hol la Athénée Palace, m-a arestat Securitatea pe motiv că fac speculă. Cu ce? i-am intrebat. Nu mi-au răspuns. Și atunci mi-am adus aminte de vorba unui prieten de la Cluj: ''Cu idei, frate, cu idei!''

Vlad Țepeș are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod roman, pe Ștefan cel Mare. Cu armele! Are meritul că l-a și bătut. Și are mai ales meritul că a coborât morala absolută prin țepele puse în cur la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap și ți-era frică să n-o furi tu de la tine, ăsta-i voivod absolut, Vlad Țepes! Păi, fără ăsta, istoria românilor e o pajiște cu miei!”

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: