Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua în care inima Deltei s-a oprit. Tristețea Milei 23, localitatea lui Ivan Patzaichin și altarul din fața casei părintești
Ziua în care inima Deltei s-a oprit. Tristețea Milei 23, localitatea lui Ivan Patzaichin și altarul din fața casei părintești

Ziua în care inima Deltei s-a oprit. Tristețea Milei 23, localitatea lui Ivan Patzaichin și altarul din fața casei părintești

Ivan Patzaichin s-a născut în urmă cu 71 de ani în localitatea Mila 23, din inima Deltei. Mama lui era croitoreasă, iar tatăl pescar. Adolescentul Ivan a călcat pe urmele tatalui. Mergeau să întindă plasele împreună, iar mai apoi când a crescut a început să meargă la tăiat de stuf.

Localnicii din Mila 23, satul unde Ivan Patzaichin a văzut lumina ochilor deplânge dispariția marelui sportiv. Era un om al locului, care nu a uitat de unde a plecat și ori de câte ori avea ocazia revenea cu drag.

Grigore Zimbru, localnic, a povestit cu lacrimi în ochi, pentru Impact.ro, despre momentul in care Ivan a plecat din sat, ajutat de un localnic și a mers la București, unde s-a înscris la clubul sportiv Dinamo și unde s-a urcat pentru prima oară într o canoe. ”Venea sigur că avea casă aici, avea rude. Era singur la părinți. Dacă ar fi avut el un baiat în loc de față poate o aducea aici. El a plecat la 18 ani. Cu sportul. Era unul care l-a dus la București. Două săptămâni nu a reușit să stea în barcă și voia să îl aducă acasă și până la urmă nu putea să stea în bărcuțele alea mici. Și uite, a reușit, a spus bărbatul.

Localnicii vorbesc despre Ivan Patzaichin doar la superlativ. Și chiar dacă viața l-a dus departe de locurile natale, nu a uitat niciodată de ai săi. Ori de câte ori a avut ocazi a venit în sat să îi vadă, iar copiilor din Mila 23 a încercat să le insufle dragostea pentru disciplina pe care el a practicat-o ca sportiv mai bine de 18 ani: caiac-canoe.

La casa părintească atmosfera este  apăsătoare. În fața porții a fost amenajat un altar, iar dintr-o poză alb-negru Ivan privește la Delta care i-a fost atât de dragă. O face însă dintr o altă lume, în care a hotârât să plece, într-o duminică dimineața, după trei luni de suferință și luptă cu o boală incurabilă. Familia vrea să transforme casa părintească în muzeu.

”Îmi găsesc foarte greu cuvintetele să vorbesc la trecut despre el. L-am iubit și îl vom iubi mereu. Vă rămâne în sufletele noastre chiar dacă nu va mai fi cu noi! A fost apropiat de comunitate, a iubit oamenii, delta și tot ce a însemnat această zonă. Am pierdut ceva valoros, ceea nu știu dacă se va mai naște o valoare atât de mare cum a fost Ivan și nu mai este, a spus Lucica Buhaev, cumnata lui Ivan.

Marele campion va fi înmormântat astăzi, cu onoruri militare. Funeraliile vor avea loc la Clubul Dinamo, acolo unde este depus sicriul cu trupul neânsuflețit.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: